Kolik stojí renovace parket?

Cena renovace parket v průměru 350 až 550 za metr čtvereční. Renovace parket v domě s plochou 150 metrů čtverečních bude stát 100 000 Kč.

1. Cena renovace parket

Cena opravy parketových podlah se pohybuje od 350 do 550 Kč za metr čtvereční. Renovace parket v bytě nebo domě s obytnou plochou 150 metrů čtverečních tak bude stát 50 000 až 85 000 Kč. Pokud jde o složitější dopravu do budovy nebo problémy se základní deskou, kterou je nutné také opravit, může cena při stejné ploše vyjít i na 100 000 Kč. Kromě toho, cenu práce může ovlivnit i množství velkých nábytků nebo těžkých elektrických spotřebičů, které je nutno při opravě parket nejdřív přemístit.

Potřebuješ renovaci parketové podlahy?

Získej odhady zdarma na Qjob.cz!

Chci odhad

Nicméně, renovace parket není vždy stejná. Před obdržením nabídek od dodavatelů by se majitelé domů měli rozhodnout, zda potřebují svoji parketovou podlahu opravit nebo přelakovat. Přelakování pomůže jednoduše přidat další ochrannou vrstvu z laku nebo oleje. Nejde však o broušení jakýchkoli rýh nebo vybledlých míst. Takový postup pomáhá chránit podlahu a dodává jí starý vzhled. Při renovaci je nutno podlahu také vybrousit. Broušení parketové podlahy může zdvojnásobit nebo ztrojnásobit cenu. Nicméně, získáte za to podlahu, která bude vypadat téměř jako nová.

Obsah

1. Cena renovace parket.
2. Jak na  renovaci parketových podlah?
3. Faktory ovlivňující cenu renovace parket.
4. Cena práce při obnově podlah.
5. Renovace parket svépomocí.
6. Často kladené dotazy.

Náklady na renovaci parket

 

Ceny zametr čtvereční

Průměrná cena

400 Kč

Minimální cena

200 Kč

Maximální cena

 750 Kč

2. Jak na renovaci parketových podlah

Dřevěné podlahy mají spoustu příznivců. Jde nejen o přírodní a zdravotně zcela nezávadný materiál, ale i o skvělý tepelný izolant. Kromě toho, kvalitní dřevěná podlaha má skvělou trvanlivost. Určitě existují některé faktory, které mohou způsobit poškození a rychlé stárnutí vaší dřevěné podlahy. Pokud však podlaze dopřejete skvělou údržbu a kvalitní a pečlivou renovaci, může být praktický nezničitelná.

Renovace starého parketu

Parketové podlahy

V dnešní době existuje velké množství různých druhů parket, které se liší barvou, vzorem a kvalitou materiálu, ze kterého jsou vyrobeny. Parketové podlahy mohou být jednovrstvé nebo vícevrstvé. Jednovrstvé podlahy jsou vyrobené z jednoho kusu kvalitního masivního dřeva.

U vícevrstvých je vrchní vrstva vyrobena z kvalitnějšího dřeva a určuje vzhled podlahy. Spodní vrstva je v takovém případě tvořena běžnějším dřevěným masivem. Obvykle se na výrobu používají dub, jasan a ořech, hlavně proto, že jsou mnohem tvrdší než ostatní běžné typy dřeva.

Parkety mohou vypadat velice různě. Nejběžnějším typem jsou parkety se vzorem do stromečku nebo do čtverce. Směr se u takových parket pravidelně mění, a podlaha se proto podobá šachovnici. Jinak mohou mít vzhled dalších pravidelných a nepravidelných vzorů.
Stejně jako jakákoliv další podlaha, může i parketová podlaha časem ztratit svůj původní vzhled. Nicméně, než si pustíte do obnovy parketové podlahy, koupíte vše potřebné a vypůjčíte si brusný stroj, je nutné nejdřív zjistit, jak moc jsou parkety poškozené. Pokud je větší část vaší parketové podlahy hodně poškozená, zpráchnivělá nebo popraskaná, sotva zvládnete kvalitní opravu svépomocí.

Jak začít s opravou parket

Než započnete s vlastní renovací, je prvotní kontrola starých parket velmi důležitá. Zkontrolujte, zda některé parkety nechybějí, jestli se neviklají a zda dobře drží při sobě. Poznáte to pouhým pohledem, chůzí nebo poklepáním. Před výměnou jednotlivých částí parket si změřte jejich délku, tloušťku a šířku. Ujistěte se, že vybíráte parkety ze stejného dřeva a odstínu.

Kromě toho byste měli vždy zvážit aktuální stav podlahy. Způsob opravy bude záležet na stupni poškození povrchu dřevěné podlahy, velikosti spár mezi jednotlivými parketami, zda se podlaha hýbe nebo vrže.

Někdy stačí odstranit pouze starý nevzhledný lak, někdy bude nutno odstranit malou tloušťku parket. Při poškození parket hlubším jak 3 milimetry, bude broušení již neefektivní. V takovém případě je třeba poškozené parkety nahradit. Dochází k tomu zejména při dlouhodobém působení vody, která naruší dřevěnou podlahu do značné hloubky, často skrze celou tloušťku parkety.

Mírně poškozené parkety

O mírně poškozených parketách mluvíme, pokud je celkový vzhled podlahy rovný a není vidět velké deformace dřeva. Vrchní vrstva může být trochu opotřebená nebo poškrábaná. V takovém případě stačí jenom obrousit vrchní vrstvu laku nebo nečistot, podlahu jednou přetmelit, jemně dobrousit a třikrát nalakovat. Obvykle jde o vícevrstvé parkety, které nepodléhají deformacím nebo sesycháním.

Silně poškozené parkety

V případě, že poškození podlahy je mnohem kritičtější, je nutné hrubé, vícenásobné obroušení, které podlahu srovná a připraví pro další postup. Každou poškozenou nebo vyschlou parketu vyměníte a podlahu celoplošně dvakrát nebo třikrát přetmelíte. Následně se parkety jemně dobrousí a třikrát nalakují.

Co potřebujete k renovaci parket

Nejdřív byste se měli zaměřit na svoje bezpečí. Pokud se rozhodněte parketovou podlahu obnovovat svépomocí, použijte ochranné prostředky, minimálně roušku a brýle. Před broušením si nezapomeňte obstarat brusku na parkety, nové parkety, vybavení na lakování a lak nebo speciální olej. Místo profesionální brusky si můžete  na plošné odstranění starého laku nebo nerovnosti v podlaze půjčit i pásovou brusku. Nezapomeňte také na nástroje k tmelení a nářadí k odstranění podlahových lišt.

Průměrná cena půjčení brusného stroje

Doba půjčení

Cena za den

1 den

750 až 950 Kč za den

1-4 hodiny

400 až 600 Kč za den

Od 3 dnů

650 až 850 Kč za den

Od 7 dnů

600 až 800 Kč za den

Od 14 dnů

550 až 750 Kč za den

Od 30 dnů

500 až 700 Kč za den

Jistina

10 000 Kč

Broušení parket

Broušení parket se obvykle provádí ve třech až čtyřech krocích:

  1. Broušení pomocí brusiva se zrnitostí P16 nebo P24, které je vhodné pro hodně poškozený povrch, nerovný povrch, nebo parkety se zbytky barvy a lepidla.
  2. Broušení pomocí brusiva se zrnitostí P40. Toto broušení může být u čistého a méně poškozeného povrchu už jako první broušení. Poté následuje lakování.
  3. Broušení pomoci brusiva se zrnitostí P60. Mělo by  následovat po předchozím lakování. Lak nechte několik hodin zaschnout, a poté se pusťte do dalšího broušení.
  4. Finální broušení se provádí jemným brusivem P100. Po tomto broušení se můžete s radostí pustit do konečné povrchové úpravy.

Hledáš specialistá na broušení parket?

Najít specialistá je jednoduchý pomoci Qjob. Pár kliknutí a hotovo.

Broušení parket

Jednotlivé kroky broušení veďte jiným směrem než předešlé. Po každém broušení můžete podlahu vysát, bude se vám tak lépe následně pracovat. Před finální úpravou podlahu vysajte důkladně. Pokud se rozhodnete pro tmelení spár a prasklin, udělejte to před posledním jemným broušením.

Broušení starého parketu

Broušení starého parketu

Kolik času na opravu parket

Je samozřejmé, že to, kolik času strávíte renovací parket, závisí nejen na velikosti místností, ale i na pracích, které budete muset udělat. Pokud bude nutno vaši parketovou podlahu jenom vybrousit a přelakovat, bude práce mnohem snadnější, a proto ji dokončíte rychleji. Kromě toho pamatujte, že práce profesionálních pracovníku je mnohem rychlejší a kvalitnější.

Kolik času potřebujete na renovaci parket

Místnost do 30 metrů čtverečních

1 den

Místnost 30 až 60 metrů čtverečních

2 dny

Místnost 60 až 120 metrů čtverečních

3 dny

3. Faktory ovlivňující cenu renovace parket

Existuje několik důležitých faktorů, které mohou ovlivnit vaše náklady na renovaci parketové podlahy.

Materiály

Jde nejen o cenu parket, ale i o cenu laku nebo oleje, náklady na vypůjčení brusného stroje, cenu nátěru, cenu válečků a štětců, cenu plastových  pytlů na odpad atd.

Cena parket

Typ materiálu

Cena za metr čtvereční včetně DPH

  1. Třída parket

1 250 až 2 250 Kč za metr čtvereční

  1. Třída parket

750 až 1 400 Kč za metr čtvereční

  1. Třída parket

600 až 1 150 Kč za metr čtvereční

  1. Třída parket

400 až 850 Kč za metr čtvereční

Práce

Práce je zásadním faktorem při výpočtu nákladů na renovaci dřevěných parketových podlah. Profesionál umí kvalitně provést všechny nezbytné opravy podlahy, obrousit a nanést vrchní lakový nátěr. Cena práce se může značně lišit v závislosti na regionu, ve kterém žijete. Vyžádejte si více nabídek, abyste získali představu, kolik to bude stát.

Velikost místnosti

Čím více čtverečních metrů parketového podlahy budete renovovat, tím více bude stát materiál a práce. Cena renovace parket v průměrné místnosti 30 metrů čtverečních se pohybuje od 10 500 do 16 500 Kč nebo od 350 do 550 Kč za metr čtvereční.

4. Cena práce při obnově podlah

Cena práce při obnově dřevěných podlah bude záviset na regionu, ve kterém žijete. Nejprve musí dodavatel dřevěných podlah připravit podlahu pro renovaci, včetně provedení oprav. V závislosti na stavu podlahy může být nutná výměna parket, čištění a odstraňování poškození vodou.

Zajímá tě, kolik bude stát renovace podlahy pro tebe?

Zjisti teď!

Nabídka ZDARMA

Kvalita předchozí povrchové úpravy a existující rýhy také ovlivňují cenu práce. Pokud povrchová úprava není dobrá, bude zcela odstraněna, obroušena a přepracována.

Mezi další faktory, které ovlivňují cenu práce, patří velikost místnosti, složitost projektu a další práce při přesunu nábytku, který překáží renovaci parket.

Ceník prací při renovaci parket

Práce

Cena

Vysátí podlahy

10 až 20 Kč za metr čtvereční

Pokládka parket standardních rozměrů (bez materiálu)

250 až 380 Kč za metr čtvereční

Broušení parket (hrubé a jemné)

125 až 225 Kč za metr čtvereční

Tmelení parket (jedna vrstva)

40 až 75 Kč za metr čtvereční

Lakování parket (jedna vrstva)

25 až 55 Kč za metr čtvereční

Lakování parket

(dvě vrstvy s mezibrusem)

75 až 125 Kč za metr čtvereční

Lakování parket

(tři vrstvy s mezibrusem)

120 až 165 Kč za metr čtvereční

Demontáž parket

35 až 70 Kč za metr čtvereční

5. Renovace parket svépomocí

Drátkování parket je většinou velmi snadné a zvládnete ho i svépomocí. Povrchové poškození, jako jsou fleky a škrábance, spraví několik broušení. Uvolněné a vrzající části zvládnete opravit určitě také.

Do renovace se rozhodně nepouštějte v případě, že jsou vaše parkety místy rozpadlé, shnilé nebo v sobě mají dokonce prohlubně. V takové situaci bude z časového i cenového hlediska výhodnější zavolat podlaháře z profesionální firmy, který určí stupeň poškození podlahy a snadno si pak poradí s profesionální renovací. Odborník navrhne buď částečnou opravu, nebo rozebrání a následné přeskládání všech parket.

V takovém případě bude nezbytné před renovací vyklidit celou místnost. Řemeslníci by se měli se strojem dostat kamkoliv ve vaší místnosti. Cena profesionální renovace je však ve srovnání s cenou pořízení nové podlahy relativně nízká.

Prevence problémů s parketami

Abyste nemuseli řešit nenávratně poškozené parkety, měli byste se o podlahu řádně starat a chránit ji před vlhkostí a dalšími možnými negativními vlivy.

Právě pod vlivem vody se u většiny typů parket objevují kritická poškození.

Aby byly parkety ve vašem bytě nebo domě stále krásné, doporučuje se často větrat, čímž zamezíte jejich práskání a deformování. Ideální interiérová teplota se pohybuje od 18 do 20 °C.  K základnímu čištění parket postačí prachový vysavač. Větší špínu odstraní vlhký, ale precizně vyždímaný hadr. Vyhněte se agresivním čistícím prostředkům. V žádném případě byste také neměli dopustit styk podlahy s pískovými čističi. Čistidla na parkety by měla být neutrální, s pH nepřesahujícím stupeň 8.

Olej, lak nebo voskování

  • Lakovaný povrch je odolnější. Parkety jsou v tomto případě odolnější proti skvrnám a škrábancům. Nevýhodou je, že není možné opravit parkety jenom na poškozeném místě, ale musíte pak celý povrch znovu jemně přebrousit a opětovně nalakovat, abyste dosáhli celistvého vzhledu.
  • Olejování parket působí přírodněji a přirozeněji. Tento způsob  je dnes modernější a populárnější. Výhodou je, že pokud parkety někde poškrábete, stačí jemně přebrousit a znovu naolejovat jenom dané místo. Nevýhodou je, že do naolejované podlahy se lehce vsáknou různé fleky, které nelze setřít jako z lakovaného povrchu.
  • Voskování na bázi včelího vosku udělá podobnou službu jako olej. Napustí dřevo do hloubky, vyplní v něm póry a vytvoří ochranný film. Povrch působí jemně a je příjemné po něm chodit. Dá se v případě potřeby opravit jenom poškozené místo a opětovně danou část navoskovat. Oproti laku budete ale muset voskování jednou za čas zopakovat. Měli byste podlahu vyčistit od voskové vrstvy a znovu navoskovat.

Málovaní parketu

Olejování parket

Rizika při renovaci parket svépomocí

Všechny domácí kutilské projekty v sobě nesou riziko a oprava parketových podlah není výjimkou. Pokud takový projekt majitelé domů a bytů provedou nesprávně, může to skončit potřebou úplné výměny podlah. Stojí to někdy dvakrát až třikrát víc, než je obvyklá cena renovace parketové podlahy. Určitě i obnovení parket profesionály bude stát méně.

Vzhledem k jemné povaze parket a potřebě provést projekt správně, aniž by došlo k chybám nebo poškozením, je oprava tvrdých parketových podlah práce, kterou je obvykle lepší přenechat profesionálům. Najměte si dnes ve vašem okolí profesionální podlaháře, aby byla práce hotová kvalitně a co nejdřív.

6. Často kladené dotazy

Na co se zeptat podlaháře před renovací parket?

Než si je najmete profesionály, zeptejte se svého dodavatele na několik věcí. Nezapomeňte se zeptat:

  • Jaké mají podlaháři zkušenosti s opravami parketových podlah?
  • Kolik pracovníků budou potřebovat k provedení práce?
  • Kdo bude dělat práci?
  • Jak dlouho bude práce trvat?
  • Je součástí práce stěhování nábytku nebo to musíte udělat předem?
  • Jaký je postup při čištění od prachu a nečistot?
  • Jaké jsou platební podmínky?

Je dražší vyměnit parkety nebo je renovovat?

Určitě je renovace parketových podlah levnější než jejich plná výměna. Obvykle cena plné výměny parket v místnosti může být dvakrát až třikrát vyšší.

Jak dlouho trvá renovace parketové podlahy?

Renovace trvá obvykle dost dlouho. Broušení jedné místnosti bude trvat skoro několik hodin, takže broušení celého bytu nebo domu vám zabere den nebo dva. Kromě toho, hodně času strávíte čekáním, než lak, olej nebo vosk uschne. Někdy může lak schnout i 24 hodiny.

Je možné renovovat parkety bez broušení?

Ne. Vždy budete potřebovat minimálně odstranit staré vrstvy laku. Obvykle jde o potřebu odstranit několik milimetrů staré podlahy, aby se vzhled parket zlepšil.


Chcete-li se stát hrdinou nebo autorem jednoho z našich blogových příspěvků, pošlete svůj příběh nebo nápad na adresu [email protected] 

Vytvořit úkol   Staň se specialistou

Lukáš Novák ví, kolik stoji renovace parket