Kolik stojí betonová stěrka?

Průměrné náklady na podlahové potěry jsou 235 až 550 Kč za metr čtvereční. Podlaha o ploše 50 metrů čtverečních vyjde okolo 20.000 Kč. 

Cena potěru podlahy  

Tento článek vám poskytne základní představu o nákladech na potěr podlahy. Najděte zde nejen nabídky cen betonových potěrů, ale i informaci o různých typech podlahových potěrů. Umožní to vám získat představu o nákladech na betonovou stěrku ve vašem domě nebo bytě. 

Chcete získat odhad ceny vašeho projektu?

Na Qjob se dozvědete!

Dozvědět ceny

1. Kolik stojí betonový potěr podlahy? 

Existuje několik různých typů podlahových potěrů, které jsou vhodné pro domácí použití. U většiny typů se cena bude lišit v závislosti na pokrytí oblasti. Obvykle platí, že čím menší plocha, tím vyšší cena bude cena metru čtverečního podlahového potěru. Tradiční podlahový potěr se představuje polosuchý cementový materiál, který lze zcela namíchat na místě. 

Průměrné náklady na tradiční podlahové potěry jsou 235 až 550 Kč za metr čtvereční. U podlahy o ploše 50 metrů čtverečních budou náklady na její pokrytí tradiční směsí podlahového potěru dosahovat 12.000 až 27.500 Kč. 

Kromě betonové stěrky můžete pro vaši podlahu použít i různé typy litých podlah. Hlavní rozdíl mezi litým potěrem a betonovou podlahou spočívá v tom, že beton je mnohem univerzálnější ale je těžší ho aplikovat. 

Tekutá betonová podlaha

Tekutá nebo samonivelační stěrka je o něco dražší, protože jde o rychlejší a pohodlnější aplikaci.

Kromě toho tekuta směs snižuje možnost vzniku dutin nebo vzduchových kapes v potěru, proto je ideální pro aplikace podlahového vytápění. Tekutý podlahový potěr může stát 275 až 600 Kč za metr čtvereční, takže pro podlahu o ploše 50 metrů čtverečních cena vyjde na 14.000 až 30.000 Kč. 

Rychleschnoucí podlahový potěr zkracuje dobu čekání na realizaci projektu z týdnů na hodiny. Díky přidání chemikálií pro urychlení procesu schnutí bez vzniku trhlin v potěru je ideální pro komerční a domácí použití. 

Existuje i speciální typ podlahového potěru, který se používá při instalaci podlahového vytápění. Efektivita takového potěru je spojená s tím, že jde o hutnější látku, která je díky tomu vynikajícím vodičem tepla.  

Stojí za to zmínit i specifické požadavky k potěru, který se používá v koupelnách. Takový potěr podlahy a zdí měl by být voděodolný a odolný vůči šamponům, mýdlům a čisticím prostředkům. Betonový potěr v koupelně je industrialistické a minimalistické řešení do vaší koupelny. Je nenasákavý, mechanicky odolný a nemá žádné spáry, které by bylo nutno čistit. 

Typ použitého podlahového potěru a cena podlahového potěru bude záviset také na přístupu na pracoviště a na samotné podlaze. Větší část podlahové plochy tak může být vhodná pro rychlé zalití podlahy betonem, ale mohou existovat oblasti s překážkami, jako je potrubí. Tam bude nutné aplikaci betonového potěru provést ručně, aby bylo zajištěno úplné pokrytí. 

Konečnou cenu betonové stěrky ve vašem domě ovlivní i cena prací. Ta je závislá kromě kvality a rychlosti i regionem, ve kterém bydlíte. Stejná práce v menších městech bude stát méně peněz, než v Praze nebo v Brně. 

2. Cena potěru podlahy  

Níže uvedená tabulka ukazuje průměrné náklady na různé typy potěrů pokrývajících různě velké plochy a jsou zahrnuty náklady na práci. Průměrná cena potěru je 290 až 350 Kč za metr čtvereční. 

Zajímá tě, kolik stojí potěr podlahy ?

Zjisti teď!

Nabídka ZDARMA 

Typ podlahy

1 metr čtvereční

50 metrů čtverečních

100 metrů čtverečních

Tradiční cementová/betonová podlaha

250 až 400 Kč

12.500 až 20.000 Kč

25.000 až 40.000 Kč

Litá podlaha

300 až 475 Kč

15.000 až 23.750 Kč

30.000 až 47.500 Kč

Rychleschnoucí betonová podlaha

350 až 550 Kč

17.500 až 27.500 Kč

35.000 až 55.000 Kč

Podlaha pro podlahové vytápění

475 až 550 Kč

23.750 až 27.500 Kč

47.500 až 55.000 Kč

Obsah článku 

1. Kolik stojí potěr podlahy? 

2. Ceny podlahových potěrů. 

3. Další náklady. 

4. Členění nákladů na betonovou podlahu

5. Cena prací a časový rozsah. 

6. Faktory ovlivňující náklady na betonovou stěrku. 

7. Užitečnost betonové podlahy. 

8. Betonová stěrka podlahy svépomocí. 

9. Náklady na odstranění betonové stěrky. 

10. Nejčastější dotazy. 

11. Jak najít a najmout specialistu na potěry podlah

3. Další náklady 

Potěr podlahy se provádí v novostavbách, přístavbách a při rekonstrukcích a důvod, proč děláte potěr podlahy ve vašem domě bude také určovat, jaké další práce může být nutné provést současně. 

Instalace podlahy 

Ať už stavíte nový dům nebo rekonstrujete či rozšiřujete svou stávající nemovitost, podlaha je jedním z nejdůležitějších aspektů projektu. Správný výběr podlahové krytiny je důležitý, protože je to časově náročný, rušivý a potenciálně nákladný úkol později změnit vaši volbu nebo opravit chyby při instalaci. 

Rozhodnutí položit koberec, vinylovou nebo dřevěnou podlahu nebo dlaždice bude záviset na osobním vkusu, rozpočtu a specifikách místnosti.Například kuchyňská podlaha by měla být voděodolná, takže vhodnějšími varianty budou vinyl, dlaždice nebo betonový potěr se speciálním hydrofobním napouštědlem. 

Výhoda betonové podlahy spočívá v tom, že jde o potěr univerzálně vhodný pro všechny situace. Betonové podlahy se těžko poškodí a je nepravděpodobné, že by se při neopatrném používání vyboulily nebo odlupovaly. Betonová podlaha navíc vyžaduje jen drobné úpravy, aby se dokonale hodila do speciálních prostor, jako jsou kuchyně, koupelny nebo místnosti s podlahovým vytápěním. 

Nevýhodou však je, že kvalitní betonovou podlahu je třeba instalovat během mnoha dnů. Musíte opravit a vyrovnat podklad, položit dvě vrstvý betonu, nanést několik vrstev hydrofobních a ochranných prostředků. 

Kromě toho, demontáž a oprava betonové podlahy je zcela náročnější, právě kvůli tomu, že jde o monolitní strukturu. Naopak, u dlaždicové nebo dřevěné podlahy se dá některé časti podlahy snadně měnit. 

Podlahové vytápění 

Podlahové vytápění interiérů se řadí mezi tzv. nízkoteplotní vytápěcí systémy, které jsou charakterizovány nízkou povrchovou teplotou a velkou plochou, skrze kterou je teplo předáváno do okolí. 

Pro novostavbu je instalace podlahového vytápění dobrou volbou z hlediska provozních nákladů a úspory místa. Dnes existují sady pro dovybavení místností podlahovým vytápěním, které usnadní proces instalace při přestavbě nebo renovaci.  

Nicméně, pokud máte ve vašem domě betonovou podlahu, bude pozdější instalace podlahového vytápění náročnější kvůli potížím při opravě a přestavbě betonových potěrů. 

Nejrozšířenějším typem podlahového vytápění je elektrický systém topení. Při ploše 100 metrů čtverečních celkové náklady na vytápění mohou stát 80.000 až 120.000 Kč. 

4. Členění nákladů na betonovou podlahu 

V průměru za betonovou podlahu na ploše 100 metrů čtverečních zaplatíte 75.000 Kč. Z toho obvykle 35.000 Kč bude stát materiál. Cena prací a instalačních příprav bude od 25.000 do 30.000 Kč. V závislosti na kvalitě materiálu a specifice přípravy podkladů může cena být o něco nižší nebo vyšší. 

Potřebuješ instalaci betonové podlahy? 

Poraď se s odborníky ve tvém regionu zdarma!

Odborníky zde 

5. Cena prací a časový rozsah 

Náklady na potěr podlahy budou zahrnovat velkou část mzdových nákladů, protože pokládka podlahového potěru je poměrně fyzicky náročnou prací. V závislosti na typu potěru a množství nutných prací se budou mírně lišit i časové rámce. 

Co zahrnují pracovní náklady? 

Tradiční podlahový potěr je polosuchá směs písku, cementu, vody a někdy přidaných vláken pro zpevnění směsi. 

Může být smíchán na místě pomocí míchačky cementu nebo dodán hotový smíchaný v nákladním automobilu. Potěr je poté naložen do koleček a odvezen na podlahu k zakrytí, kde je poté vyprázdněn a vyrovnán štukatérem. 

To se provádí hladítkem a dlouhým kusem dřeva, který se používá jako rovná hrana. Poté se potěr vyhladí štukatérským hladítkem. Tekutý potěr se nanáší pomocí dlouhé hadice a čerpá se přímo na podlahu, která má být pokryta. Přednastavené hloubkoměry jsou umístěny na podlaze, aby potěr nebyl položen příliš tlustý. 

Je to důležité právě pro instalaci systému podlahového vytápění. Pokud potěr bude příliš tlustý, dojde k tomu, že topení bude ohřívat jen část tloušťky podlahy. 

Pokud si na pokrytí podlahy najmete profesionálního dodavatele, bude cena práce zahrnuta v ceně. Alternativně si můžete objednat dodávku podlahového potěru na vaše místo a najmout si omítkáře samostatně, aby práci provedl. 

Časový rozsah 

Různé potěry mají různou dobu přípravy, aplikace a schnutí. Tradiční podlahový potěr, který se míchá na místě, může být prováděn válcováním, přičemž jedna osoba míchá a druhá pokládá podlahový potěr. 

V závislosti na oblasti, kterou je třeba pokrýt, to může trvat několik hodin nebo dní. Alternativně lze dodávku potěru namíchat ještě před tím, jak dovézt na místo stavby. 

Zaschnutí betonové podlahy obvykle trvá mnohem víc než zaschnutí speciálních rychleschnoucích materiálů. Při nanesení dvou vrstev betonové stěrky budete muset každou nechat schnout aspoň 12 hodin. Správně byste měli první vrstvu nechat schnout 24 hodiny a druhou – 12 až 24 hodiny před broušením. Kromě toho, je nutné počkat aspoň 6 až 16 hodin, až ukončíte konečnou úpravu pomoci laku. 

Jaké faktory zvýší cenu práce a časový rozsah? 

Stejně jako u všech stavebních prací jsou zde i vnější faktory, které mohou ovlivnit dobu dokončení zakázky a náklady na aspekty, jako je práce.  

Typ podlahového potěru  

Výběr podlahového potěru ovlivní množství práce potřebné k jeho pokládce a časové rámce pro přípravu, aplikaci a schnutí. Příprava tradičního pískového a cementového podlahového potěru je zcela dlouhá, a i když je potěr dodán již namíchaný nákladním autem, je stále velmi náročný na práci.  Potřebujete k tomu aspoň dva lidí a zcela hodně času. U větších zakázek proces urychlí tři nebo čtyři lidé pracující se dvěma míchačkami cementu. 

Tekutý a rychleschnoucí potěr jde nainstalovat mnohem snadněji a rychleji. Instalace betonového potěru na druhou stranu je náročněji a musíte tomu věnovat mnohokrát více času. Tak, pokud betonovou stěrku instalujete pomocí profesionálů, bude cena prací mnohem vyšší a betonová podlaha tak bude dražší. 

Obývací pokoj s betonovou podlahou

Obývací pokoj s betonovou podlahou

Velikost podlahové plochy 

Plocha podlahy, která má být pokryta potěrem, bude přímo ovlivňovat mzdové náklady a množství času, který práce zabere. Výjimečně velká plocha od vás vyžaduje víc pracovníku a víc času na instalaci potěru a vyschnutí materiálu. 

Čas na vyschnutí 

Teoreticky, podlaha by mohla být v provozu už po nanesení a vyschnutí první vrstvy, což trvá zpravidla 24 hodiny. Nicméně, měli byste nanést druhou vrstvu, počkat ještě aspoň 24 hodiny, a poté strávit dva dny nanesením několika vrstev záchranného laku. 

U betonových podlah je to aktuální problém, protože ze všech dostupných typů podlahových potěru jde o potěr s nejdelší dobou vyschnutí. Delší čas na vyschnutí, jak již bylo zmíněno, má za následek vyšší náklady na prací dodavatele. 

Počasí 

Počasí může ovlivnit nanášení a schnutí podlahového potěru, což má dopad na časové rámce a náklady na práci. Pískové a cementové podlahové potěry by neměly být pokládány při teplotách nižších než 3 °C nebo když je teplota podlahy nižší než 5 °C. 

Takové přísné podmínky mohou vést k tomu, že práce se zastaví, dokud se teplota nezvýší, což by mohlo stát peníze, pokud jde o pracovní dobu a ztrátu času. Chladné a vlhké počasí znamená, že podlahovému potěru bude schnout déle, protože studený vzduch nepojme tolik vlhkosti. Tím se zpomalí doba schnutí potěru. 

6. Faktory ovlivňující náklady na betonovou stěrku 

Cena betonového potěru podlahy bude záviset na mnoha faktorech, včetně velikosti plochy, tloušťce nanesení, kvalitě materiálu, lokaci, kde se práce provádí a pracovních podmínkách na místě. 

Oblast pokrytí 

Čtvereční metr podlahy určené k potěru přímo ovlivní náklady na projekt. I když se může zdát, že čím větší plocha, tím vyšší cena za metr čtvereční, často tomu tak není. U hotového namíchaného potěru dodaného nákladním automobilem s plným zatížením je dodávka pro dodavatele cenově výhodnější. 

Někdy jde o slevy a výhody od dodavatele, pokud budete s jeho pomocí najednou instalovat betonový potěr na velkou plochu. Poraďte se o tom s dodavateli ve vašem okolí a zvažte, jestli zvládnete prací svépomocí. Za určitých podmínek může to stát méně. 

Tloušťka potěru 

Větší tloušťka nánosu betonové podlahy znamená použití většího množství materiálů a větší náklady. Nicméně, je třeba mít na pamětí, že betonová stěrka do koupelny by měla mít větší tloušťku. 

Potřeba ve větším počtu nánosových vrstev může být ovlivněna specifickými požadavky ke konkrétnímu stavebnímu projektu. Tloušťka základní vrstvy by měla být asi 1 mm. Naneste vždy část stěrky na připravený povrch a vyhlaďte tak, aby nikde nebyly viditelné výstupky a nerovnosti.  

Lokace budovy 

Ceny práce v různých částech České republiky se mohou lišit. Mzdové náklady ve velkých městech jsou obvykle vyšší než na venkově. Někdy může dojít i k rozdílu o 30 % až 50 % celkové ceny. 

Přístup 

Pokud se vyskytnou problémy s přístupem na místo, kde chcete instalovat betonový potěr podlahy, může to způsobit zpoždění dodavatele nebo dodatečné náklady na práci. 

Odlehlá místa nebo nemovitosti na úzkých silnicích mohou mít potíže s dodáním hotových nákladních vozů na potěr přímo na místo. To může znamenat delší dobu vykládky nebo ruční míchání potěru na místě, čímž se zvýší náklady na práci a dopravu. 

Kromě toho, konečnou cenu ovlivní i připravenost místa na instalací betonové stěrky. Pokud nepřipravenost místa stěží pracovní podmínky dodavatele, bude to vám stát peníze. 

7. Užitečnost betonové stěrky 

Betonové stěrky jsou hitem poslední doby. Můžete je využít na stěny venku i uvnitř, na podlahy nebo třeba na ploty a další nejrůznější předměty. Navíc se dají i pigmentovat, získáte tak vždy neotřelou povrchovou úpravu. 

Nejdůležitější výhodou je odolnost, trvanlivost a univerzalita tohoto typu potěru. Cementová nebo betonová stěrka do kuchyni nebo koupelny bude stejně výhodnou a spolehlivou variantou. 

Betonová stěrka do kuchyně

Betonová stěrka podlahy do kuchyně

8. Betonová stěrka podlahy svépomocí 

Při rozhodnutí instalovat betonovou stěrku svépomoci místo najmout profesionály, musíte zvážit svou technickou připravenost, velikost pracovní plochy a vaši pracovní zkušenosti. 

Najmout profesionály či instalovat svépomocí? 

Nejpravděpodobnějším typem potěru, který se dá nainstalovat svépomocí, je tradiční pískový a cementový podlahový potěr. Používá se již téměř století a z hlediska cen podlahových potěrů je jeho použití nejlevnější. 

V případě betonové stěrky jde také o poměrně přímočarý proces, ale to neznamená, že nevyžaduje určitou míru dovednosti a kompetence. Betonová stěrka není konstrukčním prvkem, takže by neměly nastat žádné velké problémy s nedokonalou povrchovou úpravou.  

Nebezpečí svépomocných prací 

Instalace betonové stěrky je zcela bezpečný proces, však měli byste počítat s potřebou fyzické připravenosti, abyste zachránili svaly a zády. Kromě toho existuje i riziko spojené s vdechováním cementového prachu nebo jeho zásahem do očí.  

Pokud cítíte určitou nejistotu při prací s betonovou stěrkou, radši obraťte se k dodavateli a najmete si profesionály. 

Úspora při práci svépomocí 

Částka, kterou ušetříte, bude záviset na obsahu prací, kterou uděláte svépomocí. Například, můžete najmout profesionály jenom pro nanesení vrstev potěru, zatímco směs namícháte samostatně a tím ušetříte na čase a mzdových nákladech.  

Pokud celý projekt až po nanesení záchranného laku provedete samostatně, můžete ušetřit až 40 % konečné ceny. 

Potřebné nástroje a vybavení 

Nástroje a vybavení, které budete potřebovat pro svépomocnou instalací betonové stěrky, jsou: 

  • Míchačka 
  • Vozík 
  • Lopata 
  • Kbelík 
  • Štukatérská stěrka 
  • Štukatérské hladítko 
  • Vodováha 

Bezpečnostní vybavení a oblečení 

Bezpečnostní vybavení a oblečení, které budete potřebovat pro svépomocné potěry podlah, jsou: 

  • Rukavice 
  • Bezpečnostní boty 
  • Respirátor 
  • Ochranné brýle 

9. Náklady na odstranění betonové stěrky 

Existuje několik důvodů, proč byste měli odstranit podlahový potěr. Například: 

  • Renovace celého domu nebo jeho části. 
  • Problémy s vlhkostí, které je třeba řešit. 
  • Potřeba dodatečné montáži podlahového vytápění. 
  • Existují chyby při instalací existující betonové stěrky 

Ať už je důvod odstranění podlahového potěru jakýkoli, náklady na práci budou určeny množstvím betonu, který má být odstraněny, vaší lokalitou, použitou směsí podlahového potěru a přístupností.  

Vysokou cenu opravy nebo odstranění betonové stěrky ovlivňuje potřeba speciálního vybavení a vyšší náklady na prací profesionálů a následující dopravu a likvidaci materiálů. 

10. Nejčastější dotazy 

Jak izolujete podlahu před potěrem? 

Pevná cementová nebo betonová izolace, může být umístěna na horní část hydroizolační membrány, která pokrývá podklad. 

Na izolační desky se položí polyetylenová fólie a nalije se stěrka. Tato deska zabraňuje úniku potěru mezi izolací a drží potěr na místě. 

Jak dlouho trvá vyschnutí betonové stěrky? 

Vyschnutí betonové stěrky určitě trvá mnohem víc času, než je to u samonivelační stěrky. Obvykle je nutné počkat 24 hodiny až se vyschne každá z nánosových vrstev cementové stěrky.  

Kromě toho, čas na vyschnutí ovlivňuje také kvalita materiálu, tloušťka stěrky a počasí. 

Jaké jsou výhody použití betonové stěrky? 

Výhodou betonové stěrky je možnost poskytnout hladký a rovný povrch podlahy pro aplikaci finální podlahové krytiny, jako jsou dlaždice, koberec nebo dřevěné podlahy. Používá se také na podlahové vytápění a v této situaci se používá jako tepelný vodič. 

Kromě toho, betonová stěrka může být i konečnou verzi podlahy ve vašem domě. Jde o minimalistický, odolný, trvanlivý a univerzální projekt podlahy v domě. 

Jakou hloubku by měla betonová stěrka mít? 

Tloušťka betonové stěrky bude záviset na zamýšleném použití místnosti nebo budovy a na tom, zda bude instalováno podlahové vytápění. 

Tloušťka základní vrstvy betonu by měla být kolem 1 mm. Při velkém provozu, například u komerčních prostoru, jde o větší tloušťku nejen druhé vrstvy, ale i betonového základu. 

11. Jak najít a najmout specialistu na potěry podlah 

Možná budete chtít najmout specialistu na betonovou stěrku, pokud je váš projekt velký, má napjatý harmonogram nebo si nejste se svými návyky. 

Kde najít odborníka na potěry podlah 

Pokud neznáte renomovaného specialistu na potěry podlah nebo sádrokartonáře, musíte se rozhodnout, jak si ho pořídíte. 

Osobní doporučení od rodiny, přátel, kolegů z práce nebo sousedů je dobrý způsob, jak jít. Kromě toho, můžete se obrátit na webovou stránku Qjob.cz a najít tak kvalitního dodavatele z vašeho okolí. 

Průměrná cena 

Průměrné náklady na pronájem specialisty budou záviset na vaší lokalitě, velikosti plochy a typu materiálu, který používáte. 

Průměrné náklady na betonovou stěrku se točí kolem 275 až 500 Kč za metr čtvereční. Práce bude stát v průměru obvykle 250 až 400 Kč za metr čtvereční. 

Co hledat 

Při hledání specialisty na betonovou stěrku, potěry podlah, případně sádrokartonáře na menší plochu, je důležité najít někoho seriózního a spolehlivého. 

I když podlahový potěr není konstrukčním prvkem budovy, jeho oprava nebo výměna je časově a finančně velice náročná. 

Kvalifikace a zkušenosti 

Většina specialistů na podlahové potěry nebo sádrokartonářů získá své zkušenosti při práci s plně kvalifikovaným a zkušeným dodavatelem. 

Měli byste se ujistit, že osoba nebo firma, kterou najímáte na provádění prací, má odpovídající zkušenosti s typem podlahy, který chcete instalovat. 

Štukatéři většinou znají pískové a cementové podlahové potěry, i když někteří možná měli školení v tom, jak pokládat tekutý nebo rychleschnoucí podlahový potěr. 


Chcete-li se stát hrdinou nebo autorem jednoho z našich blogových příspěvků, pošlete svůj příběh nebo nápad na adresu [email protected] 

Vytvořit úkol   Staň se specialistou

Lukáš Novák ví, kolik stoji betonová stěrka