Kolik stojí podlahové vytápění?

Typicky podlahové topení stojí 500 až 900 Kč za metr čtvereční. V domě o rozloze 150 metrů čtverečních zaplatíte kolem 112.500 Kč za elektrické vytápění.

Cena podlahového topení

Obvykle za metr čtvereční instalovaného podlahového vytápění zaplatíte 500 až 750 Kč u elektrických systémů podlahového vytápění a 700 až 900 Kč u teplovodních systémů. 

V typickém domě o rozloze 150 metrů čtverečních tak zaplatíte v průměru 75.000 až 112.500 Kč při elektrickém vytápění. Pokud chcete mít teplovodní podlažní vytápění, zaplatíte při stejném domě 105.000 až 135.000 Kč. Konečnou cenu do určité míry ovlivňují specifika stavby, kvalita materiálu a snadnost instalace.

Potřebuješ instalaci podlahového topení?

Získej odhady zdarma!

Chci odhad

Obsah strany

1. Kalkulačka nákladů na podlahové vytápění.
2. Cena podlahového vytápění podle typu.
3. Faktory ovlivňující cenu podlahového topení.
4. Náklady na provoz podlahového vytápění.
5. Cena podlahového topení při instalaci svépomocí.
6. Nejčastější dotazy.

1. Kalkulačka nákladů na podlahové vytápění

 

Ceny za metr čtvereční 

Celostátní průměr

650 Kč

Minimální cena

500 Kč

Maximální cena

900 Kč

2. Cena podlahového vytápění podle typu

Podlahové vytápění patří k takzvanému velkoplošnému způsobu vytápění. Přenos tepla z podlahy do okolního prostoru se děje procesem, který se nazývá sálání. Při správně nainstalovaném podlahovém topení od podlahy přejmou teplo další plochy. Od nich se teprve ohřívá vzduch v místnosti. U podlahového způsobu vytápění je podíl tepelného toku cca 55 %. 

Cena podlahového topení ve vašem domě bude záviset mimo jiné i na typu systému, který používáte. Obvykle jde o elektrický a teplovodní systémy. Elektrický systém podlahového vytápění bude stát obvykle 500 až 750 Kč za metr čtvereční. U teplovodního systému může cena dosahovat 700 až 900 Kč za metr čtvereční.

Cena elektrického podlahového topení

Při tomto způsobu topení vaši podlahu budou ohřívat systémy kabelů a izolačních fólií. Celý systém pracuje na elektřině a má příjemné výhody vůči teplovodnímu systému vytápění.

Zajímá tě, kolik bude stát elektrické podlahové topení?

Zjisti teď!

Nabídka zdarma

Nejdřív, kabely je možno pokládat daleko blíže k sobě. To znamená docela prozaicky více tepla, ale také snáze ovlivníte, kde vám vlastně vůbec podlaha bude topit. Jakákoliv podlaha má schopnost v sobě udržet teplo, což ovlivní tloušťka betonové vrstvy. Izolace z polystyrenu zase zajistí, že teplo nikam neuniká. Vliv má i použitá podlahová krytina.

Další skvělou možnosti je kontrola ohřívání pokojů pomoci speciálních termostatů a možnost nastavení jak parametrů pro centrální topení, tak i pro vytápění konkrétních míst ve vašem domě nebo bytě. 

Co se týče ceny, velkou výhodou je mnohem snadnější instalace a další nižší pořizovací náklady u tohoto typu vytápění. Díky jednodušší kontrole a technologiím můžete elektrické topení podlahy aplikovat i svépomocí. Kromě toho, metr čtvereční elektrického podlahového vytápění je výrazně levnější. Stojí obvykle 500 až 750 Kč za metr čtvereční podlahy.

Nevýhodou jsou však vyšší provozní náklady. Záleží to právě na ceně na elektřinu. Právě z toho důvodu je elektrické vytápění podlah vhodnou možností sice jen pro energetický úsporné domy, kde máte skvělou tepelnou izolaci. Při použití elektrického topení podlah v bytě nebo v domě bez tepelné izolaci ztratíte hodně peněz bez dobrých výsledků.

Elektrické topení podlahy

Instalace elektrického topení podlahy

Cena teplovodního podlahového topení

Jde o současně docela populární ekologicky šetrný způsob ohřívání svého domu. Teplovodní topení podlahy znamená, že pod vaši podlahu se nainstalují plastové trubky v izolační polystyrenové desce, která je zpevněná plastovou folií.

Otopná voda může mít teplotu podstatně nižší oproti jiným teplovodním soustavám. To znamená minimalizaci teplotních ztrát. Takový způsob ohřívání je mnohem užitečnější než obyčejné radiátory kvůli rovnoměrnému ohřívání místností.

Nicméně, má takový způsob topení i určité nevýhody. Jde o cenově dražší variantu, cena se tak pohybuje od 750 do 900 Kč za metr čtvereční. Kromě toho instalace, jakákoliv oprava nebo změna v takovém systému je náročnější než u elektrických systémů. Trubky byste měli vyčisťovat po každé topné sezoně. Také je nutné si zvážit i další investice, jako komín, plynová přípojka nebo směna skladu paliva.

Teplovodní topení podlahy 

3. Faktory ovlivňující cenu podlahového topení

Cena podlahového topení je při jakékoliv stavbě nebo rekonstrukci docela nezanedbatelnou položkou nákladů. Její cenu však ovlivňuje hodně různých faktorů, které budou dále zmíněny.

To, kolik utratíte na instalací systému podlahového topen ve vašem domě nebo bytě závisí nejdřív na velikosti plochy. Na webových stránkách dodavatelů najděte většinou ceny za metr čtvereční systému vytápění. Základní úměra proto spočívá v tom, že čím větší je plocha, kterou chcete ohřívat, tím vyšší bude cena projektu.

Zásadní vliv má i výběr systému topení, který chcete nainstalovat. Obvykle platí, že elektrické topení je levnější. Instalace elektrického podlahového vytápění je méně náročná a možná zvládněte celý proces i svépomocí. Právě kvůli tomu měli byste mít na pamětí, že pokud rozhodnete instalovat teplovodní podlahové topení, utratíte víc peněz na materiály, instalací a další náklady, spojené s obnovením, opravou nebo čistěním systému.

Další změny v konečné ceně projektu bude působit i výběr podlahy nad topícím systémem. Obvykle budete vybírat mezi betonovou a anhydritovou podlahou nebo dalšími varianty, jako jsou dřevo, dlaždice atd. Anhydritová podlaha je tepelně vodivější ale i zcela dražší. Pokud rozhodnete vybrat betonovou podlahu, ušetříte dost peněz, protože beton je na rozdíl od anhydritu obvykle o 30 % až 40 % levnější.  
Nicméně, existují různé modely systému podlahového vytápění, takže ve vašem případě mohou nastat i nepředvídané odchylky od očekávané ceny. Je však možné zmínit, že obvykle funguje pravidlo „čím vyšší je kvalita a čím rychlejší je instalace, tím vyšší bude i cena“.

4. Náklady na provoz podlahového vytápění

Jak již bylo zmíněno výše, u obou systémů existují další náklady po instalací. V případě elektrického topení měli byste počítat s tím, že zdražení elektřiny může velice ovlivnit výhodu použití elektrického ohřívání. Ceny výměny některých součásti systému nebo opravy možných problémů není až tak vysoké jak ve případě teplovodního ohřívání.

Chcete získat odhad ceny vašeho projektu?

Na Qjob se dozvědete!

Dozvědět se více

Při teplovodním podlahovým topení ušetříte peníze na provoz, ale oprava různých součásti systému kvůli celé náročnosti instalaci je dražší. Také je nutné celý systém pomocí speciálních kompresorů každoročně čistit. Možná budete uvažovat i o modifikaci systému nebo paliva, což bude znamenat další zvýšení nákladů na provoz.  

5. Cena podlahového vytápění při instalaci svépomocí

Ušetřit při instalaci podlahového topení svépomocí je možné, pokud instalujete elektrický systém. Instalace teplovodního systému je mnohem složitější proces, a proto k tomu budete potřebovat zkušeného dodavatele.

Pokud elektrický systém podlahového vytápění nainstalujete svépomocí, ušetříte na mzdových nákladech. Nicméně, je nutné si uvědomit, že oprava chyb nebo konstrukčních problému není tak levná a jednoduchá, takže doporučujeme obrátit se ke kvalitnímu dodavateli a najmout si profesionály.

6. Nejčastější dotazy

Kolik stojí práce při instalaci podlahového vytápění?

Náklady pro profesionály na instalaci sálavého vytápění do betonu jsou v průměru 150 až 200 Kč za metr čtvereční práce. U teplovodních systému je cena o něco vyšší a pohybuje se od 175 do 250 Kč za metr čtvereční.

Jaké jsou průměrné náklady na podlahové topení v nové výstavbě?

Průměrná cena podlahy s elektrickým vytápěním v nově postaveném a typickém domě o velikosti 50 metrů čtverečních se pohybuje od 80.000 do 150.000 Kč. Cena teplovodního topení bude vyšší a pohybuje se od 100.000 do 175.000 Kč. Tato čísla zahrnují mimo jiné i náklady na anhydritovou podlahu, kontrolu systému vytápění, mzdové náklady a další drobné složky.

Je podlahové vytápění efektivní?

Podlahové vytápění dokáže vytápět energetický úspornou místnost sice dobré. U podlahového způsobu vytápění je podíl tepelného toku 
cca 55 %.

Jaký typ podlahy je nejlepší pro podlahové vytápění?

Při správné regulaci systému bude hodit jakýkoliv typ podlahy. Nicméně, anhydritová podlaha je nejlepší kvůli své pevnosti, odolnosti vůči vodě a zároveň skvělé tepelné vodivosti. 

Dokáže podlahové vytápění vytopit celý dům?

Systém podlahového vytápění je orientován na ohřívání konkrétních místnosti. Nicméně, pokud nainstalujete tento systém v celém domě, bude zcela efektivní.

Jak dlouho vydrží podlahové vytápění?

Trubky používané v teplovodních systémech vydrží 20 až 35 let. Kotle používané pro teplovodní systémy mají životnost 15 až 20 let. Někteří dodavatele však garantují funkčnost do 50 let.


Chcete-li se stát hrdinou nebo autorem jednoho z našich blogových příspěvků, pošlete svůj příběh nebo nápad na adresu [email protected] 

Vytvořit úkol   Staň se specialistou

Lukáš Novák ví, kolik stojí podlahové vytápění