Kolik stojí práce instalatérů?

Průměrná cena práce instalatéra je 250 až 350 Kč za hodinu práce. Menších práce bude stát od 50 do 350 Kč. U větších projektu ceník instalatérských prací se pochybuje od 750 až 2.500 Kč.

V průměru stojí práce instalatéra 250 až 350 Kč za hodinu práce. Někdy jde jen o cenu za vyplněnou prací. Oprava kapajícího kohoutku nebo čištění potrubí patří k menším a levnějším pracím. Cena menších prací se pohybuje od 50 do 350 Kč. K větším pracím patří oprava potrubí nebo zapojení bojleru na zeď. U větších prací je cena 750 až 2.500 Kč. V tomto článku uvidíte popis dalších instalatérských prací a odhady jejich cen. 

Zajímá tě, kolik stojí práce instalatéra?

Zjisti teď!

Nabídka ZDARMA 

1. Odhad nákladů na instalatérské práce  

Hodinová sazba prací instalatéra se pohybuje od 250 do 350 Kč za hodinu. Při vyplnění menších zakázek se cena pohybuje od 50 do 350 Kč za vyplněnou prací. Pokud jde o složitější úkoly nebo montáž velkých vodovodních systémů, bude práce instalatéra stát 650 až 2.500 Kč. 

Kolik utratíte na mzdových nákladech instalatérům? Většinou závisí to na tom, kde bydlíte a na závažnosti vašeho problému. Čím dříve opravíte jakékoli problémy se svým vodovodním systémem, tím více peněz ušetříte. 

Netěsností vodovodu ve vašem domě mohou působit záplavy a další poškození vodou, které obvykle vedou ke hnilobě, plísním a potřebě stavebních oprav na tisíce korun. Právě proto je to důležité najmout profesionály, kteří mohou rychle a kvalitně opravit jakékoliv problémy. Získejte na našem webu okamžité nabídky od instalatérských společností ve vašem okolí. 

Průměrná cena instalatérských prací

400 až 700 Kč

Nejlevnější práce

50 až 150 Kč

Nejdražší práce

1.350 až 2.450 Kč

Průměrný ceník prací

250 až 350 Kč za hodinu

2. Náklady na opravu vodovodních systémů 

Instalatér se zabývá vnitřní i vnější instalací vodovodních, plynovodních, topných a kanalizačních systémů, jejich správou a opravou. Kromě tvorby jednotlivých částí systémů se stará o montáž a údržbu sítí pro distribuci vody, plynu a tepla. Montuje a opravuje regulační a měřicí techniku, topidla na naftu, plyn a tuhá paliva a podle předepsaných norem kontroluje těsnost a tlak. 

Nájem instalatéra může stát 50 až 150 Kč, pokud jde o drobné úkoly, jako jsou malé opravy vodovodu, nebo čištění drobných zácp v kanalizačním systému. Však pokud najímáte profesionály, aby vyplnili těžší úkoly, jako je montáž bojleru nebo velká výměna vodovodních systému, očekávejte, že zaplatíte 650 až 2.500 Kč. Hodinova sazba se pohybuje obvykle od 250 do 350 Kč za hodinu. 

Potřebuješ opravu nebo výměnu vodovodního potrubí? 

Poraď se s odborníky ve tvém regionu!

Odborníky zde 

Ceník instalatérských prací

Často cena menších úkolu u instalatérů je fixní, takže ještě před objednávkou jejich prací budete vědět, kolik zaplatíte. V následující tabulce najděte ceny nejčastějších standardních problémů, které instalatéři řeší. 

Ceník instalaterských prací

Oprava nebo instalace

Cena

Oprava desek z ytongu, betonu nebo cihle

50 až 250 Kč za běžný metr

Usazení potrubí nebo uchycení potrubí

30 až 100 Kč za kus

Montáž menších elementů vodovodního systému

50 až 150 Kč za kus

Izolace elementů vodovodu

10 až 100 Kč za kus

Instalatérství v záchodu a koupelně 

500 až 2.500 Kč

Zapojení elektrických spotřebičů a kuchyňské linky v koupelně a kuchyni

150 až 500 Kč za kus

Tlakové zkoušky

200 až 350 Kč za hodinu. 400 až 600 Kč za zapracování dokumentů

Demontáže

100 až 1.500 Kč za kus

Čištění kanalizace a vodovodu

300 až 500 Kč za hodinu

Oprava desek 

Některé typy větších instalatérských prací potřebují kromě montáže a izolace elementů vodovodu také opravné prací spojené se základní deskou u podlahy nebo se zdí, které ukrývají části vodovodu. 

Cena těchto práci se pohybuje od 50 do 250 Kč za běžný metr. Náklady na sekání těchto desek závisí právě na materiálech, se kterými je nutné pracovat. Oprava desek z ytongu vyjde na 50 až 100 Kč za běžný metr. Práce s cihlami je trochu dražší a zaplatíte tak 60 až 120 Kč za běžný metr. Nejvyšší cenu zaplatíte za sekání betonu a ta se pohybuje od 100 do 250 Kč za běžný metr. 

Oprava netěsného potrubí 

Netěsné připojení elementů vodovodu je jedním ze základních každodenních problémů, které mohou ve vašem vodovodním systému vzniknout. Pokud jste se svými návyky jisti, můžete zajistit pevné a těsné připojení trub a šroubů svépomocí. Existuje k tomu spousta různých technologií, od možnosti použití gumového těsnícího vlákna nebo konopné nebo lněné koudele do specializovaných technologií, jako je například teflonová páska nebo tekuté těsnění. 

Nicméně jde spíše o způsoby opravy nekritických problémů s těsněním trub. Pokud potrubí uniká kvůli poruše některého z jeho prvků, budete s největší pravděpodobností muset zavolat instalatéra.  

Práce instalatéra bude stát obvykle 250 až 350 Kč za hodinu. Je to možné, že zaplatíte i trochu víc, pokud budete muset nainstalovat nebo upevnit nové spoje trub. Cena nových materiálů a jejich instalace se pohybuje od 10 do 50 Kč za kus. 

Oprava prasknutí potrubí 

Pokud máte problém s tím, že vám prasknula trubka nebo nějaký ze spojů v potrubí, jde o vyšší náklady na opravu, právě protože je nutné některé elementy systému celé vyměnit. 

Cena instalatérských prací tak bude spíše stejná a instalatérovi zaplatíte 250 až 350 Kč za hodinu. Ale v porovnání s opravou netěsného potrubí, zaplatíte víc za materiály, protože koupíte nejen nové spoje, ale i trubky a ostatní elementy potrubí.  

Oprava prasknutého potrubí

Oprava prasknutého potrubí 

Oprava netěsného potrubí v suterénu 

V případě, že ve vašem domě máte problémy s netěsným potrubím v suterénu, měli byste zvážit kromě výše již zmíněných i další náklady. 

Hlavním způsobem cenu opravy potrubí v suterénu zvýší potřeba výměny sádrokartonových desek a izolaci potrubí. Z toho vzniknou dalších 150 až 300 Kč nákladů za výměnu metru čtverečního sádrokartonu a 15 až 75 Kč za běžný metr izolace trubky. 

Oprava ohřívače vody 

Ohřívače vody – bojlery slouží k ohřevu studené vody v zásobníků nebo při průtoku. Cena moderních bojleru se pohybuje od 1.500 do 18.000 Kč. Menší ohřívače je možné nainstalovat přímo na kuchyňské baterie a ty stojí 1.350 až 2.500 Kč. Menší kompletní bojlery mohou stát 3.500 až 8.000 Kč. Cena velkých bojlerů, které můžete nainstalovat k ohřívaní velkého množství vody v koupelně, mohou stát 10.500 až 20.000 Kč. 

Kromě toho spočítejte s tím, že utratíte kolem 1.500 až 3.000 Kč na instalatérské práce. Z nich 600 až 1.000 Kč za demontáž starého a 500 až 2.000 za montáž a připojení nového bojleru. 

Oprava plynovodu 

Oprava plynového potrubí je obvykle těžší a vyžaduje prací profesionálů a nejkvalitnější materiály. Přetěsnění plynovodu se obvykle počítá jako velký a kompletní stavební a rekonstrukční projekt a k tomu byste měli hledat ověřeného a zkušeného dodavatele. 

Co se týče cen, přetěsnění plynovodu do 15 metrů může stát 5.000 až 7.500 Kč. Zároveň cena přetěsnění a opravy plynovodu větší velikostí, například ve velkém rodinném domě, bude stát 15.000 až 25.000 Kč. 

Jde o orientační ceny. Jistější informace o nákladech na výměnu plynovodu vám obvykle poskytne dodavatel. Nabídku dodavatelů instalatérských prací můžete najít na našem webu.  

Čištění odpadů a kanalizace 

Problémy s ucpanými odpady v domácnosti se nevyhnuly snad nikomu. Docela banální záležitost, která však dokáže způsobit mnoho nepříjemností. Většina firem instalatérských prací poskytuje veškeré služby v oblasti čištění všech druhů a profilů. Při čištění se používají různé technologie, jako čištění tlakovou vodou nebo speciálními strojí. Obvykle cena práce instalatéra, který se zabývá čištěním vodovodu nebo kanalizace, se pohybuje od 300 do 500 Kč za hodinu. 

Cena čištění odpadů a kanalizace

Strojní čištění odpadů a kanalizace

350 až 500 Kč za hodinu

Čištění odpadů a kanalizace tlakovou vodou

250 až 400 Kč za hodinu

Výměna vodoměru a radiátoru ÚT 

Jednou z rozšířených prací, kterou lidí často provádí při renovaci starého bytu je výměna centrálních složek vodovodního a teplovodního systému. Jde o vodoměr, který spočítá objem vody, kterou používáte, a o radiátory ústředního topení. 

Cena výměna vodoměru, radiatoru út a ventilů

Výměna vodoměru

200 až 400 Kč

Výměna radiátoru ÚT

800 až 1.600 Kč

Výměna ventilu včetně materiálu

350 až 600 Kč

3. Náklady na montáže vodovodních systémů 

Činnost instalatéra bývá spojena s vytvořením návrhu řešení odrážející konkrétní požadavky klienta. Instalatérská společnost by měla vždy provést kalkulaci, propracovat projekt a po diskuzi s klientem vykonat své úkoly. V ideálním případě instalatéři vždy zajistí následný úklid bytu a konečnou úpravu. Nejlepší stav je, když i po uvedení do provozu stejný instalatér zajišťuje údržbu, a v případě nutné opravy spolupracuje na řešení problémů. 

V této časti článku zaměříme se na popis základních instalatérských prací, spojených s vodovodním systémem a jeho použitím v bytě nebo domě.

Potřebuješ montáž vodovodního systémů, ale nevíš kolik by to stálo?

 Pomůžeme! Bezplatné odhady a návrh od důvěryhodných specialistu zde!

Odhady zdarma zde 

Izolace vodovodu má několik důležitých důvod k provedení. Nejdřív jde o chránění a tepelnou izolaci trubek, aby přeměny počasí nemohly poškodit vodovodní potrubí. Kromě toho kvalitní izolace trubek by měla vadit dilatačním pohybům materiálů trubek. Takže při příliš velkých teplotách se trubka nezvětší ve všech rozměrech natolik, aby došlo k prasklinám nebo poškozením zdí.  Izolace vodovodu 

V případě, že potřebujeme vodovodní trubku opatřit izolací a polyuretanovou pěnovou hadici nemáme k dispozici, můžeme si pomoci tím, že trubku v celé délce zastříkneme dostatečným množstvím PUR pěny prodávané ve spreji. 

Ceník izolace vodovodu

Izolace

Cena

Izolace trubky do průměru 40 mm

6 až 12 Kč za běžný metr

Izolace trubky do průměru 75 mm

15 až 20 Kč za běžný metr

Izolace trubky do průměru 110 mm

25 až 35 Kč za běžný metr

Izolace kolena nebo T kusu do průměru trubky 40 mm

30 až 55 Kč za kus

Izolace kolena nebo T kusu do průměru trubky 110 mm

60 až 85 Kč za kus

Kompletace 

V této časti článku a následující tabulce najděte seznamy možných instalatérských prací, týkajících se přímo použití kuchyni, koupelny a záchodu. 

Montáž WC 

Montáž kvalitního vodovodu pro WC je nezpochybnitelnou nutnosti k tomu, abyste bydleli ve vašem domě nebo bytu co nejpříjemněji. Pro velké budovy, například kanceláře, obchody nebo restaurace je nutné nainstalovat pisoáry. Moderní trh poskytuje ale i odpovědi na specifické požadavky. U dodavatelů instalatérských práci najděte také bidety nebo závěsné WC a tlačítka. 

Ceník Wc a mont montáže

Instalační práce

Cena materiálu

Cena práce instalatérů

Montáž kombinovaného WC včetně tlačítka (sestavení, usazení, zapojení)

 

2.000 Kč až 8.000 Kč za kus

 

650 až 1.000 Kč za kus

Montáž závěsného WC včetně tlačítka (usazení, zapojení)

2.500 až 15.000 Kč (luxusní možností až 30.000 Kč) za kus

 

450 až 850 Kč za kus

Montáž pisoáru (usazení, zapojení)

800 až 10.000 Kč (luxusní možností až 45.000) za kus

 

450 až 800 Kč za kus

Montáž bidetu

1.500 až 30.000 Kč za kus

 

650 až 950 Kč za kus

Instalace wc v koupelně

Montáž WC

Montáž baterie  

V současné době existuje spousta typu baterií, které můžete instalovat do koupelny nebo kuchyni. Stojánkové baterie je skvělou možností zároveň do obou výše zmíněných místností. Zároveň džezové kohoutkové baterie můžete výhodně používat v kuchyni. V následující tabulce zmíníme ceny na materiály a instalační práce i pro další typy baterie. 

Ceník montáže baterií 

Instalační práce

Cena materiálu

Cena práce instalatérů

Montáž stojánkové baterie

450 až 2.500 Kč (luxusní možností až 10.000 Kč a víc) za kus

150 až 200 Kč za kus

Montáž dřezové baterie

700 až 4.500 Kč za kus

150 až 200 Kč za kus

 

Montáž vanové baterie

700 až 5.000 Kč za kus

200 až 350 Kč za kus (včetně přikotvení sprchy)

Montáž podomítkové baterie

1.500 až 8.000 za kus

500 až 800 Kč za kus

Montáž nástěnné baterie

600 až 2.500 za kus

150 až 250 Kč za kus

Montáž vany, umyvadla a sprchy 

Vany, umyvadla a sprchy jsou dalšími nevyhnutelnými součásti jakékoliv koupelny. Obchody mají dnes širokou nabídku různých designů sprchových koutů, van a umyvadel. 

Potřebuješ montáž vany, umyvadla a nebo sprchy?

Qjob odborníky ti pomůžou!

Hledám instalatéra 

Cena montáže umyvadel, sprch a van

Instalatérská práce

Cena materiálu

Cena instalačních prací

Montáž umyvadla

500 až 1.500 Kč za kus

350 až 550 Kč za kus

Montáž umyvadla se zavěšenou skříňkou

1.500 až 2.500 Kč za kus

400 až 550 Kč za kus

Montáž umývátka

600 až 1.250 Kč za kus

350 až 500 Kč za kus

Montáž vany (usazení, zapojení sifonu)

2.500 až 15.000 Kč za kus

700 až 1.150 Kč za kus

Montáž vanové zástěny

2.000 až 7.000 Kč za kus

650 až 1.100 Kč za kus

Montáž rohové lišty kolem vany

1.650 až 4.000 Kč za kompletní prací

300 až 550 Kč za kompletní prací

Montáž sprchové vaničky (usazení, zapojení sifonu)

2.000 až 6.000 Kč za kus

500 až 750 Kč za kus

Montáž sprchové zástěny

2.000 až 5.500 Kč za kus

750 až 1.650 Kč za kus

Montáž sprchového koutu cena

Montáž sprchy

4. Další náklady na instalatérské práce 

Kromě instalaci nejdůležitějších části potrubí pro vodu a odpady a připojení sprch, umyvadel, WC, van a elektrických spotřebičů, potřebujete se počítat i s dalšími náklady. 

Tlaková zkouška 

Tlaková zkouška se provádí buď vodou, anebo vzduchem, vždy ještě před tím, než se drážky s instalací zaházejí maltou. Při použiti vody však se může stát, že po zkoušce zůstane v trubkách, zmrzne a poškodí instalaci. Takže při objednání instalatérských prací zvolte raději vzduch. Na trubku se nasadí manometr a natlakuje se na dva bary. Pak se čeká 24 hodin a sleduje se, zda vzduch neuchází a tlak neklesá. 

Cena tlakové zkoušky v obou případech se pohybuje od 200 až 350 Kč za hodinu práce instalatéru. Někdy se ale cena může pohybovat od 550 do 800 Kč a plat se počítá podle běžných metrů testovaného vodovodního systému. Kromě toho, zaplatíte obvykle kolem 500 Kč za kompletní vypracování dokumentů o tlakové zkoušce. 

Demontáž vodovodních nebo kanalizačních systémů 

Často při instalaci vodovodu, plynovodu nebo kanalizačního systému při renovaci bytu nebo domu budete muset nejdřív demontovat staré systémy. Takovou službu poskytuje většina instalatérských firem, někdy je ale cena těchto práci zakotvena přímo do ceny výměny nebo opravy vodovodu. Cena kompletní demontáže starých vodoinstalaci a odpadu v bytě nebo domě může pohybovat od 1.500 do 3.500 Kč 

Cena demontážních práce

Demontáž vany

450 až 700 Kč za kus

Demontáž sprchové vaničky

200 až 350 Kč za kus

Demontáž kombinovaného WC

200 až 350 Kč za kus

Demontáž závěsného WC

200 až 350 Kč za kus

Demontáž umyvadla

150 až 250 Kč za kus

Demontáž nástěnné baterie

75 až 100 Kč za kus

Demontáž stojánkové baterie

75 až 100 Kč za kus

Demontáž geberitu včetně vyzdívky

300 až 450 Kč za kus

Demontáž podomítkového modulu pro WC

150 až 250 Kč za kus

Demontáž bojleru

  • Do 100 litrů: 650 až 900 Kč za kus
  • Do 180 litrů: 800 až 1.250 Kč za kus

Kompletní instalatérská práce při stavbě nebo rekonstrukci domu nebo bytu 

Velké množství instalatérských firem poskytují nejen některé z výše popsaných instalatérských prací ale i kompletní zapracování celého vodovodního, plynovodního, teplovodního a kanalizačního systému během stavby nebo rekonstrukci domu či bytu.  

Cena takových prací se pohybuje od 15.000 do 45.000 Kč bez materiálu. V závislosti na velikosti vašeho bytu nebo domu může být cena i vyšší. Kromě toho cenu ovlivňuje i lokalita. Instalatérské práce ve velkých městech jsou dražší a doprava do místa se špatnou infrastrukturou může také zapůsobit další náklady. Konečnou cenu kompletní nabídky instalatérských prací ovlivňuje i to, jestli dům stavíte nebo renovujete. Ve druhém případě budete muset zaplatit i za demontážní práce. 

5. Jak ušetřit náklady na instalatérské práce  

Existuje několik způsobů, jak ušetřit náklady na instalatérské práce. Jde pouze o to rozhodnout se, které možnosti jsou pro vás nejlepší.

  • Postarejte se o všechny jednoduché instalatérské práce sami. Pamatuje však, že instalatérské práce svépomocí mohou působit chyby a potřebu dražších a náročnějších oprav. Pokud se svými znalostí a návyky nejste až natolik jisti, raději obraťte se na specialisty. Provádějte správnou údržbu vodovodního potrubí. Udržujte odtoky čisté, ujistěte se, že součásti toalety jsou v dobrém stavu a naplánujte si kontrolu všech instalatérských aspektů ve vašem domě. Získejte podrobný odhad před dokončením práce, abyste se vyhnuli překvapením. 
  • Vyberte si instalatéra, který ručí za provedenou práci. 
  • Pokud je třeba odstranit před instalatérskými prací, odstraňujte ho sami. Není to až tak těžké a ušetříte tak náklady na sádrokartonářské práce. 
  • Vyberte si kvalitní, ale nepříliš drahé materiály. Některé trubky dneska mohou vydržet 30–40 let a snížit vaše náklady na materiál a opravy téměř na polovinu. 
  • Proveďte všechny možné instalatérské opravy v domě během jedné návštěvy instalatérů. 

Odhad nákladů na instalatérské práce 

Odhadování nákladů na instalatérské práce je spíše technická záležitost. Zahrnuje to schopnost číst instalatérské plány, určit správné množství potrubí na objednávku a pochopit, kolik hodin konkrétní práce trvá. Znamená to také myslet na velké množství dalších stavebních detailu, jako ke výběr bojleru, náklady na práce sádrokartonářů, dopřává materiálu, cena připojení odpadu atd. 

Hledání rozumné ceny na instalatérské práce v novostavbě může trvat týden nebo déle. Nejde o informace, kterou získáváte po jedné pětiminutové telefonní konzultaci. Kromě toho je vždy nutné získat několik různých odhadů od různých firem a srovnávat jejich nabídky. 

Instalatérské odhady zdarma 

Nicméně, je vždy nutné začít aspoň něčím. Takže navrhujeme vám zdarma odhady cen instalatérských prací od firem ve vašem okolí. 


Chcete-li se stát hrdinou nebo autorem jednoho z našich blogových příspěvků, pošlete svůj příběh nebo nápad na adresu [email protected] 

Vytvořit úkol   Staň se specialistou

Lukáš Novák ví, kolik stoji práce instalatérů