Kolik stojí zateplení domu?

Ceny na zateplení domu se pohybuji mezi 200.000 a 500.000 Kč. Za metr čtvereční od 70 do 2000 Kč. Polystyren je jeden z nejlevnějších materiálu pro izolaci, stojí od 60 Kč.

Náklady na izolaci domu se pohybují od 250 000 do 450 000 Kč nebo od 600 do 1 450 Kč za metr čtvereční. Zateplení polystyrenem je obvykle o 25 % až 50 % levnější než izolace pomocí minerální vaty. Stříkaná pěnová izolace je nejdražší možnost, ale tato investice má nejvyšší návratnost. Cena takového zateplení se pohybuje od 400 do 1 600 Kč za metr čtvereční.

Zajímá tě, kolik bude stát izolace tvého domu? 

Získej cenovou nabídku zdarma!

Nabídka ZDARMA 

Obsah

Náklady na metr čtvereční zateplení domu
Cena izolace pomocí vaty a pomocí polystyrenu
Náklady na zateplení domu
Náklady na výměnu izolace
Cena práce
Zateplení domu svépomocí vs. najmout si profesionály
Nejčastější dotazy

Vše, co utratíte za zateplení vašeho domu, se vám může vratit během pěti let dalšího pobytu v domě. Kromě toho, pomocí kvalitního zateplení domu můžete prodloužit životnost vaší nemovitosti o dalších 50 let. To dělá izolaci jednou z nejužitečnějších a nejvýhodnějších investic do vašeho domu. Izolace pomáhá udržet váš domov chladný v létě a teplý v zimě tím, že zpomaluje přenos tepla vašimi podlahami, stěnami a stropem. Přečtěte si níže o různých typech a nákladech na zateplení domu.

Cena zateplení domu za metr čtvereční 

V následující tabulce jsou uvedeny náklady na metr čtvereční zateplení při použití různých technologií izolace. Jde o ceny, do kterých se započítává cena materiálů a cena řemeslných prací, příprav a úpravy po dokončení izolace. Nicméně, většinou jde o významnější rozdíly právě v ceně materiálů. Kromě toho, prostor, který je nutné izolovat je často počítán v metrech krychlových, protože důležitou je i tloušťka použitého materiálu.

Zateplení zevnitř

Zateplení střechy minerální izolační vatou

Cena zateplení domu: 

Typ zateplení

Cena za metr čtvereční izolace

Zateplení pomocí polystyrenu

600 až 1 000 Kč za metr čtvereční

Zateplení minerální izolační vatou

800 až 1 500 Kč za metr čtvereční

Zateplení dřevěným vláknem

800 až 1 200 Kč za metr čtvereční

Zateplení konopným vláknem

900 až 1 500 Kč za metr čtvereční

Zateplení stříkanou izolační pěnou

400 až 1 500 Kč za metr čtvereční

Zateplení foukanou izolací

70 až 450 Kč za metr čtvereční

Zateplení pomocí polystyrenu

Izolace pomocí polystyrenu může stát 600 až 1 000 Kč za metr čtvereční. Samotný materiál vyjde na 60 až 250 Kč za metr čtvereční. Jde o nejrozšířenější typ materiálu, který se dneska používá pro zateplení v České republice. Je oblíbený zejména díky své výhodné ceně a výborným tepelně-izolačním vlastnostem. Kromě obvyklého polystyrenu existuje takzvaný šedý polystyren. Je to klasický polystyren s příměsí grafitu. Kvůli svým specifickým vlastnostem umožňuje použití menšího množství materiálu s menší tloušťkou. Poskytuje o 15 % až 25 % lepší tepelnou izolaci. Šedý polystyren může stát 80 až 300 Kč za metr čtvereční.

Polystyrenová izolace ale má důležitou nevýhodu. Jde o vysoký difuzní odpor, což znamená, že izolace z polystyrenu zabraňuje prostupu vodní páry. Pokud se ve vaší budově pravidelně a dostatečně nevětrá nebo pokud máte neefektivní nebo zastaralý vzduchotechnický systém, mohou se v domě objevit příliš vlhka místa. Většinou to následně vede k objevení plísní a poškození dřevěných součástí konstrukce. Právě proto se nedoporučuje použití polystyrenového zateplení u dřevostaveb.

Zateplení domu polystyrenem

Zateplení domu polystyrenem

Zateplení pomocí izolační vaty

Minerální izolační vata je druhým nejrozšířenějším materiálem, který se používá při zateplení domů. Obvykle má mírně horší tepelně-izolační vlastnosti a je přitom naopak cenově o něco dražší. Náklady na zateplení domu pomocí vaty mohou vyjít na 800 až 1 500 Kč za metr čtvereční. Cena samotného materiálu se pohybuje od 100 do 600 Kč za metr čtvereční.

Na rozdíl od polystyrenu jde o materiál s nízkým faktorem difuzního odporu, což znamená, že tento materiál je mnohem vhodnější pro zateplení dřevostaveb. Používá se nejen k izolaci fasády a podkroví, ale i k zateplení míst, kde se vyskytuje materiál náchylný k vlhkosti. Kromě toho, použití izolační vaty je vhodné pro místa, která musejí splnit vysokou požární odolnost.

Zateplení pomocí dřevěného vlákna

Kromě konstrukcí domu, vnitřních i vnějších obložení stěn a stropu, podlahy a nábytku se ze dřeva vyrábí i tepelná izolace domů. Jde o izolační desky z dřevěného vlákna, které je složeno z odpadního materiálu dřevozpracujícího průmyslu. Zateplení domu pomocí dřevěného vlákna může vyjít na 800 až 1 200 Kč za metr čtvereční. Jde o poměrně drahý materiál, který se používá v České republice mnohem méně než polystyren nebo izolační minerální vata. 

Dřevovláknitá izolace je vhodná pro difuzně otevřené stavby. Má vysokou energetickou účinnost, dobře brání přehřívání interiéru v létě a udržuje teplo v domě v zimě. Izolaci z dřevěného vlákna lze použít k zateplení všech prostor v domě. Je velice odolná vůči plísním a v podlaze a ve stěnách tlumí hluk. Nicméně, dřevěné vlákno je nevhodné pro zateplení základů a má vyšší pořizovací cenu. 

Zateplení konopným vláknem

Izolace pomocí konopného vlákna je další možností zateplení domu. Cena zateplení konopným vláknem se pohybuje od 900 do 1 500 Kč za metr čtvereční. Tento přírodní izolační materiál vyniká svými tepelně-izolačními vlastnostmi. Kromě toho se konopné vlákno vyznačuje dobrou akustickou izolací, neobsahuje škodlivé látky a nedráždí dýchací cesty. Stejně jako u dřevěného vlákna je konopná izolace prodyšná a vhodná proti plísním, má klimatizační účinek a skvělé akumulační schopnosti. Kromě toho, ve většině případů jde o ekologičnost vlákenných izolačních materiálů.

Zateplení stříkanou izolační pěnou

Cena izolace stříkanou izolační pěnou se pohybuje od 400 do 1 500 Kč za metr čtvereční. Stříkaná izolace se používá pro zateplení střech, podlahy, stěn a soklu domu. Mezi výhody stříkané pěny patří vynikající tepelně-izolační vlastnosti a relativně rychlá a jednoduchá aplikace, která zaručuje, že izolace zaplní i nejmenší škvíry nebo skuliny.

Cena stříkané izolace závisí na velikosti plochy, kterou zapracujete, na tloušťce tepelné izolace a na typu izolace. Měkká stříkaná izolace je levnější, ale má horší izolační vlastnosti. Tvrdá nebo extra tvrdá stříkaná izolace je obvykle dražší a komplikovaněji se aplikuje, nicméně je mnohem energeticky účinnější. Vliv na cenu má také otevřená či uzavřená buněčná struktura izolačního materiálu. Stříkaná pěna s otevřenou buněčnou strukturou je levnější, nicméně, kvůli svým vlastnostem se používá pouze v interiéru. Pěnu s uzavřenou buněčnou strukturou lze použít i pro zateplení ze strany exteriéru. 

Zateplení stříkanou pěnou

Zateplení domu stříkanou pěnou

Zateplení foukanou izolací

Foukaná izolace může stát 70 až 500 Kč za metr čtvereční zatepleného prostoru. Cena zateplení domu pomocí foukané izolace hodně závisí na typu použitého materiálu. Pokud místo celulózové izolace nafoukáte dřevovláknitou foukanou izolaci, zaplatíte dvakrát až čtyřikrát víc. 

Foukaná izolace se používá hlavně pro zateplení stropů a střech, někdy i pro zateplení obvodových stěn. Používá se nejčastěji při zateplování dřevostaveb nebo rekonstrukci starších budov. Foukaná izolace vyplní všechen prostor konstrukce, i těžko dostupná místa, takže nevznikají žádné tepelné mosty. Foukaná izolace se lehce aplikuje, je lehká a nezatěžuje konstrukci domu a je výrazně levnější. Nepotřebujete žádné složité úpravy po aplikaci a po zateplení vám nezůstanou odpady a nepořádek.

Nevýhodou foukané izolace je, že ji nelze použít v místech, kde je nutná mechanická odolnost. Taková izolace se nedá běžně nafoukat do fasády. Další možné problémy jsou spojené s nesprávnou aplikací. Při jejím nafoukání do uzavřeného prostoru nelze zkontrolovat množství a při špatné aplikaci může docházet ke vzniku dutin a tepelných mostů.

Zateplení pomocí polystyrenu a zateplení pomocí minerální izolační vaty

Pokud vybíráte materiál pro zateplení a vybíráte mezi nejrozšířenějšími možnosti, zvažte cenovou dostupnost, specifika vaší budovy, funkčnost skladby konstrukce či celkový koncept domu.

Pokud je pro vás hlavním faktorem cena, rozhodnete se s největší pravděpodobností použít polystyren EPS. Jeho cena je mnohem nižší než u minerální izolační vaty. Kromě toho má polystyren lepší tepelně-izolační vlastnosti a při zateplení můžete použít materiál menší tloušťky. Polystyren je jednoznačně lepším izolantem, nicméně jeho použití je problematické v difuzně otevřené konstrukcí domu.

Minerální izolační vata je vhodná pro difuzně otevřenou konstrukci. Na rozdíl od polystyrenu ale hůř izoluje teplo a je obvykle dvakrát až čtyřikrát dražší.
Zatímco za obyčejný fasádní polystyren EPS 70 F s tloušťkou 100 milimetrů zaplatíte 75 až 150 Kč za metr čtvereční, izolace z minerální izolační vaty stejné tloušťky bude stát 150 až 350 Kč za metr čtvereční. Šedý nebo grafitový polystyren s tloušťkou 100 milimetrů může vyjít na 100 až 200 Kč za metr čtverečný. Cena minerální vaty s kolmým vláknem se pohybuje od 400 do 650 Kč za metr čtvereční.

V další tabulce je nejen porovnání cen ale i popis výhod a nevýhod těchto materiálů.

Porovnání zateplení z polysterenu a izolační mineralní vaty:

Tloušťka izolace v milimetrech

Polystyren ESP 70 F

Šedý grafitový polystyren

Minerální izolační vata

80

60 až 140 Kč za metr čtvereční

80 až 160 Kč za metr čtvereční

110 až 300 Kč za metr čtvereční

100

75 až 150 Kč za metr čtvereční

100 až 180 Kč za metr čtvereční

130 až 360 Kč za metr čtvereční

120

150 až 200 Kč za metr čtvereční

140 až 200 Kč za metr čtvereční

160 až 450 Kč za metr čtvereční

140

170 až 210 Kč za metr čtvereční

180 až 230 Kč za metr čtvereční

190 až 550 Kč za metr čtvereční

160

190 až 230 Kč za metr čtvereční

210 až 260 Kč za metr čtvereční

220 až 600 Kč za metr čtvereční

Specifika a výhody materiálu

  • je levný,
  • má dobré tepelně izolační vlastnosti,
  • je lehký.
  • je levnější než minerální izolační vata,
  • má skvělé tepelně izolační vlastnosti,
  • je lehký,
  • efektivně pohlcuje sluneční teplo.
  • má nízký difuzní odpor,
  • je nehořlavá,
  • má dobré akustické izolační vlastnosti,
  • hodí se do difuzně otevřených staveb.

Náklady na zateplení domu podle místnosti

Specifika některých místností nebo oblastí domu, které chcete zateplit, mohou ovlivňovat výběr materiálu pro zateplení a rozdíly v nákladech na izolaci domu.

Nevíš jaké budou tvoje naklady?

Je vždy lepší si nechat spočítat to individuálně, kalkulace ceny je zdarma! Porovnej náklady na kvalitní zateplení tvého domu teď!

Potřebuji kalkulace  

 

Oblast domu

Cena zateplení

Garáž

800 až 1 500 Kč za metr čtvereční

Překrytí pod přízemím domu a podlahy v domě

600 až 1 500 Kč za metr čtvereční

Suterén

1.000 až 2 000 Kč za metr čtvereční

Podkroví

350 až 1 200 Kč za metr čtvereční

Střecha

550 až 1 000 Kč za metr čtvereční

Stěny

600 až 1 500 Kč za metr čtvereční

Cena zateplení garáže 

Zateplení garáže svépomocí může vyjít na 600 až 1 000 Kč za metr čtvereční. Pokud zaplatíte profesionálnímu dodavateli, bude izolace garáže stát 800 až 1 600 Kč za metr čtvereční.
Při zateplení garáže můžete zvolit, jestli chcete izolovat celou garáž, nebo jen stěny. Pomocí polystyrenu se dá snadno izolovat také střecha a garážová vrata. Případné problémy spočívají jen v potřebě správně vyrovnat a zapracovat povrchy v garáži před aplikací polystyrenu. Nejjednodušší cestou, jak zateplit garáž, je použít foukanou izolaci. Ovšem, ne u každé garáže je možné aplikovat tuto metodu. 

Cena zateplení překrytí pod přízemím domu a podlah v domě

Izolace překrytí pod přízemím a podlah v domě může stát 600 až 1.500 Kč za metr čtvereční. Cenu ovlivní hlavně výběr materiálu pro zateplení.
Zateplení podlah je velice energetický úsporné. Kromě toho, podlahové vytápění bez kvalitní izolace by nebylo příliš efektivní. V závislosti na typu podlahy je možné vybrat jednoduché zateplení pomocí polystyrenu, vaty nebo dřevovláknitých izolačních desek, speciální zateplení pro plovoucí podlahy nebo dokonce jednu z kombinovaných variant zateplení. Je to hlavní důvod širokého cenového spektra zateplení podlah.

Cena zateplení suterénu

Cena zateplení sklepu se pohybuje od 1 000 do 2 000 Kč. Cena je tak vysoká kvůli dodatečným nákladům na speciální materiály na zalepení izolantů a na zvýšení odolnosti materiálů vůči vodě a plísním. Právě kvůli vysokému riziku škodlivé vlhkosti byste měli používat dražší minerální vatu a dodatečné izolanty vůči vodě. Výslednou cenu zvýší i náklady na úpravu stěn suterénu, obnovu soklové omítky nebo úklid po zateplení.

Cena zateplení podkroví a střechy

Náklady na zateplení podkroví a střechy se mohou pohybovat od 350 do 1 500 Kč. Cenu bude ovlivňovat především výběr materiálu a techniky pro zateplení. Foukaná izolace z celulózy bude levnější a rychleji se nainstaluje, takže ušetříte spoustu peněz, ale jde o méně kvalitní variantu tepelně-izolační techniky.

Nejlepší variantou pro zateplení podkroví a střechy bude kvalitní minerální izolační vata nebo dřevovláknitá izolace. Kromě toho při zateplení podkroví a střechy byste měli zvažovat další náklady na zpevnění nebo opravu krovu, osazení roštu, umístění izolace a aplikace parozábrany a reflexních fólií.

Nezapomeňte také na dobrou izolaci oken a střešních prostupů, tmelení spojů, vyrovnání povrchu, nátěry a moření dřeva dle vybrané barvy. Jde o další dodatečné náklady, na kterých můžete při správné přípravě střechy ušetřit.

Zateplení střechy

Zateplení střechy kvalitní minerální izolační vatou

Cena zateplení obvodových zdí zevnitř

Pokud i po zateplení střechy a fasády vašeho domu ztrácíte hodně tepla, zkuste izolovat obvodové zdi zevnitř. Cena zateplení obvodových zdí zevnitř se pohybuje od 600 do 1 200 Kč za metr čtvereční. 
Pokud máte ve vašem domě kvalitní a efektivní vzduchotechnický systém, můžete použít k zateplování obyčejné polystyrenové desky standardní tloušťky. Minerální izolační vata nebo desky z dřevěných vláken se používají v případě, kdy nemáte možnost kvalitního větrání pokojů, a proto je nutné použít materiál s menším difuzním odporem. Stejně jako při zateplení fasády, zaplatíte i za úpravu stěn po aplikace polystyrenu nebo vaty.

Náklady na výměnu izolace

Likvidace starého izolačního materiálu bude stát 250 až 350 Kč za metr čtvereční izolačního materiálu. Pokud jde o výměnu foukané izolace nebo stříkané izolační pěny, je nutné připočíst k nákladům dalších 150 až 200 Kč. Tyto technologie tepelné izolace domu se dají snadno nainstalovat, ale výměna nebo obnovení izolace, likvidace pěny nebo nafoukaných izolantů bude o něco dražší.

Po likvidaci a odvozu starého izolačního materiálu, je nutné aplikovat nové zateplení. Cena aplikace nové tepelné izolace bude záviset na typu materiálu, zvláštnostech konstrukce domu a dodatečných nákladech na úpravu před aplikací nebo po ukončení prací. Za foukanou izolaci včetně všech příprav, materiálu a konečných úprav zaplatíte obvykle od 300 do 800 Kč za metr čtvereční, zatímco například polystyrenová izolace vyjde na 800 až 1 600 Kč za metr čtvereční. U minerální izolační pěny nebo dřevovláknitého zateplení budou ceny o 20 % až 40 % vyšší.

Cena práce při zateplení domu

Náklady na aplikaci izolace závisí na typu materiálu a pracovních nákladech. Ty jsou však odlišné u různých typů zateplení. Jde o různé dodatečné náklady na specifické zpracování některých oblastí domu po zateplení. Při práci v suterénu nebo při zateplení střechy budou vaše náklady na nájem profesionálů o něco vyšší. Jinak počítejte s tím, že nejvíc peněz utratíte za aplikaci samotné izolace.

Potřebuješ zateplení domu?

Pomůžeme! Bezplatné odhady od důvěryhodných specialistu zde!

Odhady zdarma zde  

Lešení, přípravné práce, úklid a odvoz odpadů tvoří jen menší část nákladů. Kromě toho, konečnou cenu zvýší DPH a stavební garance od zkušených a kvalitních dodavatelů.
Zateplení pomocí foukané izolace nebo stříkané pěny je rychlejší a vyžaduje menší objem prací, proto budou vaše náklady na činnost řemeslníku v tomto případě nižší. Průměrná cena tepelné izolace domu se pohybuje od 800 do 2.000 Kč za metr čtvereční.

Cena různých řemeslných úkonu při zateplení domu:

Činnost

Cena

Zateplení fasády včetně točené omítky: příprava podkladu, penetrace, montáž tepelné izolace, točená omítka.

400 až 550 Kč za metr čtvereční

Montáž okapnic, APU lišt a rohových lišt.

50 až 150 Kč za metr čtvereční

Lešení: montáž, demontáž.

150 až 350 Kč za metr čtvereční

Přípravné práce, úklid, odvoz suti.

100 až 200 Kč za metr čtvereční

Zateplení svépomocí vs. nájem profesionálů

Ve většině případů lze zateplení domu kvalitně provést i svépomocí. Profesionály a speciální techniku budete bez alternativ potřebovat jen při aplikaci foukané izolace nebo stříkané minerální pěny.

Nicméně, pokud chcete, aby váš dům byl pečlivě a kvalitně zateplen zkušenými řemeslníky, vyhledejte si ve vašem okolí dodavatele. Při zateplení domu svépomocí určitě ušetříte velkou část nákladů, ale případné chyby či špatný výběr materiálu a izolační techniky může váš dům poškodit. Většina dodavatelů udává, že zateplení vašeho domu s profesionální pomocí bude stát 1 100 až 1 600 Kč za metr čtvereční. Pokud použijete dražší materiály, může se cena pohybovat od 1 500 do 2 100 Kč za metr čtvereční. 

Kromě kvalitních prací, zkušený dodavatel může poskytnout důležité a užitečné rady ohledně výběru materiálů a metod aplikace tepelně-izolačních desek. Také nezapomeňte poptat několik různých dodavatelů z vašeho okolí nejen na odhady cen vašeho projektu, ale i na popis pracovních postupů.

Časté dotazy

Jakým charakteristikám izolačních materiálů věnovat pozornost? 

Kromě ceny zvažte také tloušťku materiálu a koeficient jeho tepelně-izolačních vlastností. Tyto charakteristiky ovlivní množství materiálu, který použijete pro zateplení. Nezapomeňte také vybrat materiál s menší difuzní odolností, pokud ve vaší budově není kvalitní větraní prostoru. Správným výběrem materiálu se můžete vyhnout nadměrné vlhkosti a plísním.

Jak rychlá je návratnost nákladů na izolaci domu?

Náklady na zateplení domu se vrátí během pěti až deseti let. Kromě toho, kvalitní tepelná izolace domu zvýší životnost budovy o dalších 50 let, vylepší vaše životní podmínky a v budoucnu zvýší cenu vašeho domu při prodeji.


Chcete-li se stát hrdinou nebo autorem jednoho z našich blogových příspěvků, pošlete svůj příběh nebo nápad na adresu [email protected] 

Vytvořit úkol   Staň se specialistou

Lukáš Novák ví, kolik stojí zateplení domu