Kolik stojí cihlová nebo kamenná zeď?

Cihlová nebo kamenná zeď v průměru stojí 98.500 Kč s typickým rozsahem cen mezi 43.000 Kč až 155.000 Kč.

Náklady na stavbu cihlové nebo kamenné zdi

Stavba cihlové nebo kamenné zdi vyjde v průměru 98.500 Kč s typickým rozsahem cen mezi 43.000 Kč až 155.000 Kč. Cihlové zeď může konečně stát 2.000 až 10.000 Kč za metr čtvereční v závislosti na tloušťce a typu. Kamenná zeď bude stát 5.000 až 16.000 Kč za metr čtvereční, záviset vám bude však na tloušťce a stylu. Stěny ze škvárových bloků mohou stát 1.000 až 2.500 Kč za metr čtvereční, přičemž dýhy přidávají k nákladům ještě 1.000 až 2.500 Kč za metr čtvereční.

Zajímá tě, kolik bude stát stavba cihlové zdi?

Získej cenovou nabídku zdarma!

Nabídka ZDARMA

Tyto typy stěn mají právě i jiná použití mimo výstavby domu. Cihly, kamen nebo i škvárové bloky mohou trávníku nebo zahradě dodat dekorativní vzhled a zvýšit i funkčnost prostoru. Než si vyberete materiály, které chcete aplikovat, podívejte se na možné náklady a jiné faktory uvedené v této příručce.

V tomto článku
Kalkulačka nákladů na kamennou nebo cihlovou zeď
Náklady na cihlovou zeď
Cena kamenné zdi
Blokové stěny
Faktory, ovlivňující cenu
Stavba svépomoci vs. najměte si profesionála
Nejčastější kladené dotazy

Kalkulačka ceny cihlové nebo kamenné zdí

Celostátní průměr

98.500 Kč

Typický rozsah

43.000 – 155.000 Kč

Minimální cena – Maximální cena

15.000 – 310.000 Kč

Zdění z plných cihel

Zdění z plných cihel.

Náklady na cihlovou zeď

Materiál

Cena za metr čtvereční

Cihla

5.800 – 9.500 Kč

Cihlové obklady

2.000 – 6.500 Kč

Cihlové pásky  

1.100 – 3.200 Kč

Dutá cihla

5.500 – 9.500 Kč

Náklady na metr čtvereční cihlové zdi

Náklady na metr čtvereční cihlové zdi se pohybují od 1.000 do 10.000 Kč v závislosti na vybraném typu materiálu. Do nákladů se započítává:

  • Cihla: v ceně 5.500 – 9.000 Kč za metr čtvereční. Cena tradiční cihlové zdi tak může vyjít asi na 7.000 Kč za metr čtvereční. Měli byste však také počítat s různými doplňkovými materiály, jako jsou malta a také s betonem pro základy pro oplocení.
  • Cihlový obklad: v ceně 2.000 – 6.000 Kč za metr čtverečních. Takovou zdí o šířce úzké strany cihly se obkládají ocelové nebo dřevěné rámy. 
  • Cihlové pásky: v ceně 1.000 – 3.000 Kč za metr čtvereční. Využití cihlových pásků je často cenově mnohem dostupnější možnost než obvyklé cihlové zdí. Pásky mají tenkou tloušťku a lepí se ke zdi z jiného materiálu pomocí tmelu nebo jiného podobného způsobu cementování. Celková váha zdi je tak mnohem menší než obyčejný cihlový obklad.
  • Dutá cihla: v ceně 5.500 – 9.500 Kč za metr čtvereční. Vyznačuje se jedinečným designem s odolným pláštěm a dutým prostorem uvnitř.

Ceny zednických prací

Ceny zednických prací se pohybují v průměru 350 až 1.200 Kč za metr čtvereční při stavbě pevné zdi z cihel. Pokud aplikujete cihlový pásek na beton nebo dřevo, vyjdou zednické práce na 250 až 900 Kč za hodinu pro dodavatele nebo zedníka. Pokud stavíte zeď v domě, jedná se o specializovaný proces, při kterém se mohou často vyskytnout chyby nebo nepřesnosti. V případě pochybností si vždy najměte zedníka.

Potřebuješ stavbu cihlové zdi?

Pomůžeme! Bezplatné odhady od důvěryhodných specialistu zde!

Odhady zde

Zdění z cihel při stavbě venkovní kuchyně

Zdění z cihel při stavbě venkovní kuchyně.

Ceník zednických prací u vnitřních zdí

Postavení vnitřních cihlových zdí vyjde na 250 až 400 Kč za metr čtvereční. Cena zednických prací je u vnitřních zdí menší, protože téměř nikdy nepoužijete skutečné cihly, ale použijete místo nich cihlové pásky. Mini cihla váží třetinu obyčejné cihly nebo dokonce i méně. Tenká cihla znamená, že vaše současné základy a nosné zdi budou mnohem méně zatížený. Pokud byste použili obyčejné cihly, museli byste nejprve zpevnit nosné zdi a základy domu.

Ceny zahradních cihlových zdí

Zahradní cihlové zdi stojí 5.000 až 7.000 Kč za metr čtvereční, pokud používáte obyčejnou cihlu. Za zdi z betonových bloků nebo pokryté cihlovými obklady utratíte dvakrát méně peněz, hlavně proto, že jsou lehčí a levnější. Máte ale také možnost vybrat si neobvyklé a designové materiály s dekorativním povrchem, které však zvýší cenu zdi. Cena vyvýšeného zahradního záhonu se pohybuje v průměru mezi 4.000 až 7.000 Kč v závislosti na jeho velikosti.

Cena cihlového plotu

Výstavba cihlového plotu vyjde na 3.000 až 8.000 Kč za metr čtvereční. Celková cena však závisí na velikosti pozemku, typu konkrétního materiálu a požadavcích některých dodavatelů. Konečná cena by proto mohla být i vyšší. 

Zděné cihlové ploty, na rozdíl od jiných typů, vyžadují základ, aby unesly váhu plotu. Zjistěte si ceny za zednické práce u místních zedníků a vyberte tu variantu, která vám nejlépe vyhovuje. Cenu zednických prací tak mohou ovlivňovat i následující faktory:

  • Design: Plot pouze z cihel nebo stavba kombinovaná se dřevem či tepaným železem?
  • Výška: 2 nebo 3 metry vysoký plot?
  • Celková délka: čím větší máte pozemek, tím delší potřebujete plot a tím vyšší bude i konečná cena. U extrémně velkých projektů můžete získat slevu na metr čtvereční.
  • Hloubka promrzání ve vaší oblasti: v různých oblastech se může lišit a o tom, do jaké hloubky půda promrzá byste měli mít informaci ještě před začátkem stavby.
  • Lokalita: výstavba plotu v Praze nebo ve Zlíně bude určitě mít různou cenu. V tomto případě záleží hlavně na ceně zednických prací.

Plot z cihly a kovu.Plot z cihly a kovu.

Cena cihlových pilířů

  • Dekorativní cihlové pilíře mohou stát 10.000 až 35.000 Kč každý. Menší sloupky s jednodušší výstavbou a levnějšími materiály budou určitě mnohem levnější než velké pilíře se zavedenou elektřinou uvnitř. 
  • Nosné pilíře vyjdou na 40.000 až 125.000 Kč každý. Konečná cena může být i vyšší. Tyto pilíře podpírají strukturu domu, což znamená, že mají větší základ, který vyžaduje větší objem výkopových prací. Je na ně použit také kvalitnější a v důsledku dražší beton a cihly, které navíc potřebují kvalitnější pokládku a cena zednických prací tím také narůstá.

Nevíš jaké budou tvoje naklady?

Je vždy lepší si nechat spočítat to individuálně, kalkulace ceny je zdarma! Porovnej náklady na tvoji cihlovou zeď teď!

Potřebuji kalkulaci

Cena kamenné zdi

Materiál

Cena za metr čtvereční

Přírodní kamen

5.500 – 17.500 Kč

Kamenné dýhy

5.500 – 10.000 Kč

Vnitřní stěna s imitací kamene

Vnitřní stěna s imitací kamene pomocí tenkých kamenných panelů.

Cena kamenné zdi za metr čtvereční

Při výstavbě kamenné zdi počítejte s cenou zednických prací kolem 600 až 1.800 Kč za metr čtvereční. Důvodem takové relativně vysoké ceny je daleko větší objem práce a potřeba nástrojů k jejich sestavení.

  • Dlaždice z přírodního kamene: mohou stát 5.000 až 10.000 Kč nebo i víc za metr čtvereční.
  • Kamenný obklad: cena může vyjít na 2.000 až 5.000 Kč za metr čtvereční.

Ceník zednických prací při výstavbě kamenných zdí

Cena za zednické práce může být od 750 do 2.000 Kč za metr čtvereční. Cena zednických prací, prací dalších dodavatelů nebo méně zkušených zedníků se může pohybovat od 350 do 800 Kč za metr čtvereční. Ceník zednických prací se však určitě liší místo od místa. V závislosti na materiálech asi 60 až 80 % nákladů na kamenné zdi tvoří cena za zednické práce, zvláště pokud kameny získáváte lokálně.

  • Přírodní kámen: cena zednických prací může být kolem 800 až 2.000 Kč za metr krychlový uloženého kamene.
  • Kamenný obklad: cena zednických prací se může pohybovat kolem 500 až 750 Kč za metr čtvereční. 

Cena plotu z dlažebního kamene nebo při použití zdění na sucho

Kromě ceny kamene se ceny zednických prací na výstavbu suché kamenné zdi pohybují od 550 do 800 Kč za hodinu. Jak již název napovídá, suchá zeď se skládá z kamenů naskládaných na sebe bez malty nebo jiného pojiva. Takový způsob je jako dekorativní plot pro vaši zahradu opravdu úžasný.

Kamennéhy plot

Jedna z variant vzhledu kamenného plotu.

Náklady na kamenný obklad stěny

Kamenný obklad jako imitace kamenné zdi vašeho domu může stát 80.000 až 150.000 Kč. Kamenný obklad v tomto případě určitě preferujte před klasickými kamennými zdmi. Obklady váží málo, takže je můžete aplikovat bez jakýchkoli úprav nebo zpevnění zdí. Skutečný kámen byste mohli použít například u krbu, ale to může vyžadovat zvýšení nosnosti vašich zdí a případně vylití nových betonových základů.

Porovnejte odhady cen zednických prací u místních zedníků, pokud používáte cihly nebo kámen
Uveďte PSČ – Porovnejte ceny za zednické práce.

Stěny ze škvárových bloků

Stěny ze škvárových bloků vyjdou obvykle na 1.600 až 3.000 Kč za metr čtvereční. Kromě toho byste mohli na takovou zeď použit další obklad, jako:

  • Umělý mramor Stucco, který stojí 1.700 Kč za metr čtvereční.
  • Dřevěné obklady, které mohou stát 500 až 2.000 Kč za metr čtvereční v závislosti na druhu dřeva.
  • Obklad z tenkých cihel v ceně 1.000 až 3.000 Kč za metr čtvereční.

Opěrná zeď

Opěrné zdi mohou stát 65.000 až 175.000 Kč. Profesionálně provedená zeď vám umožní vytvořit rovný terén v požadovaném místě bez nutnosti pozdějších oprav. Používají se také v případě problémů s odvodněním a pro vytváření vodních úrovní.

Nákladové faktory cen zednických prací

  • Cena stavebního povolení se pohybuje mezi 500 až 10.000 Kč, podle toho, co se chystáte stavět. Některé stavební akce lze provádět i bez ohlášení u místního úřadu, proto je nejlepší takové věci konzultovat s odborníky na stavebnictví.
  • Odvodňovací systém může stát 40.000 až 115.000 Kč. Téměř všechny cihlové a kamenné zdi potřebují drenáž, ať už přírodní nebo umělou.
  • Poplatky za zeměměřiče se pohybují od 7.000 do 15.000 Kč. Umístění zdí na hranici vašeho pozemku musí být přesné, abyste se v budoucnu vyhnuli jakýmkoliv problémům.
  • Náklady na základy závisí na velikosti zdi a její hmotnosti. Možná budete muset najmout inženýra. Průměrné náklady na stavebního inženýra mohou vyjít na 10.000 Kč.
  • Obtížný terén. Čím nerovnější je terén, tím dražší bude vybudování funkční opěrné zdi. Obtížný terén prodlužuje dobu potřebnou k vybudování zdi, což ovlivňuje náklady na pracovní sílu.

Svépomocné stavby cihlových a kamenných zdí vs. najmout si profesionála

Zdění nechte na profesionálech. Nesprávně postavenou zeď je třeba následně opravit nebo zbourat. Téměř nikdy nenajdete někoho, kdo vám rychle a levně opraví chyby, které svépomocí uděláte. Pokud nestavíte ty nejjednodušší konstrukce, jako je malý sloupek nebo vyvýšený zahradní záhon (a nevadí vám to rozebrat a udělat znovu, pokud uděláte chybu), nechte zeď postavit zedníkovi.

Nejčastější kladené dotazy

Kolik stojí 1 000 cihel?

Cihly stojí 7.000 až 17.000 Kč za 1.000 obyčejných cihel. Některé betonové bloky stojí 40.000 Kč nebo dokonce i více za 1.000 bloků.

Kolik stojí zdění domu?

Zdění domu stojí v průměru 3.000 Kč za metr čtvereční.

Kde můžete použít cihlovou nebo kamennou zeď?

Cihlové nebo kamenné zdi vytvářejí vynikající architektonické a krajinářské prvky na různých místech, včetně:

  • Oplocení dvora;
  • Imitace kamenných stěn;
  • Zahradní vyvýšené záhony;
  • Pilíře brány;Venkovní kuchyně;Oplocení bazénu;Obložení příjezdové cesty.

Chcete-li se stát hrdinou nebo autorem jednoho z našich blogových příspěvků, pošlete svůj příběh nebo nápad na adresu [email protected] 

Vytvořit úkol   Staň se specialistou

Lukáš Novák ví, kolik stoji cihlová zeď