Jak nebýt obětí zákazníků-podvodníků

Rady, jak se vyhnout tomu, aby vás Qjob.cz ošidil o vaše úkoly

Bohužel, někdy se mezi zákazníky dostanou lidé, kteří mají důvěru vytvořenou službou a podvádějí odborníky. Mnoho podvodných planů se nám podaří předem zabránit, ale prevence není zbytečná. Naše doporučení vám pomohou nebýt obětí podvodníků při plnění úloh.

Vyprávění zákazníka:

Jednou se rozbila pračka. Našli jsme odborníka s minimální cenou za práci. Odborník se v pračce několik minut pohledl a sebevědomě prohlásil: rozbilo se čerpadlo. A zázrak! - má s sebou vhodné nové čerpadlo, které je připraven nahradit za 1 500 Czk spolu s prací.

Staré čerpadlo odborník vzal s sebou, prý ho rozebere na náhradní díly. Po jeho návštěvě pračka opravdu fungovala. Ale jsme se pochybovali: diagnostika na první pohled, nový detail měl s sebou, starý vzal. Četli jsme na internetu, že pračky jsou často ucpaná kočičí srstí. Odborník je rychle čistí a čerpadlo není nutné měnit.

Dodnes nevíme, jestli jsme byli podvedeni nebo ne. Ani nevíme,zda odborník skutečně vyměnil detail, nebo jen předstíral. Měli bychom být pozornější: požádat o zobrazení starých a nových čerpadel, zeptat se obchodníka poruše. Na nový detail bychom měli požádat o paragon, ten starý si nechat.

Vytvořte úlohy s platbou přes bezpečné transakce

Bezpečná transakce umožňuje pohodlně a bezpečně platit za úlohy a dostávat peníze za jejich plnění na bankovní kartě. Náklady na práci jsou odepsány z bankovní karty zákazníka a uloženy na zvláštním účtu v platebním systému.

Pokud je úloha splněna, peníze automaticky přijdou odborníkovi. Pokud není splněna, peníze budou vráceny zákazníkovi.

Buďte ostražití v úlohách, kde jsou požadovány výdaje z vaší strany

Plan je velmi jednoduchý. Zákazník-podvodník požádá odborníka, aby vykoupil zboží, kupón, lístek, dárek, zaplatil službu online, doplnil zůstatek telefonu nebo virtuální účet, předal peníze třetí osobě.

Přitom v úloze popsána jiná služba není spojena s náklady: uklidit byt, přepravu zboží, opravit lednice a tak dále, Dokud odborník jede na zakázku, zákazník volá a žádá naléhavě dobít telefon, nebo koupit nějaké zboží, slibují dát platbu až při setkání.

Často tlačí na lítost: "na rukou hrudní dítě, není s kým ponechat", "včera zlomil nohu, nemůžu se dostat sám". V tomto případě velmi zdvořilý, upřesňuje detaily, vždy v kontaktu. Přesně do chvíle, než odborník peníze převede.

Celkový význam potenciálně nebezpečných úloh: musíte nejprve vynaložit peníze.

Nabídněte platbu přes bezpečnou transakce nebo převedení zálohové platby na vaši kartu. Zákazník to odmítá?

Zeptejte se proč. Pokud je důvod "Nemám takové možnosti", "karta zablokována", "uvolněna vzácnou bankou, peníze budou dlouho jít", řeknete, že u vás taky ne s sebou požadované částky, nabídněte setkat osobně a získat peníze podle pisemného potvrzení.

Pokud zákazník nemůže provést zálohu a není ochoten zvážit další možnosti — to je důvod k zamyšlení.

Pokud vás zákazník po odmítnutí začne vydírat negativním ohlasem, okamžitě kontaktujte zákaznickou podporu.

Buďte opatrní s úlohy, ve kterých je třeba nainstalovat mobilní aplikaci, otestovat webové stránky

Pokud zákazník požádá o stažení mobilní aplikace, pro jejíž instalaci je třeba poslat SMS, buďte opatrní. Pomocí těchto programů mohou podvodníci získat přístup ke správě bankovního účtu, který je připojen k vašemu telefonu, a odepsat z něj peníze bez vašeho vědomí.

Neinstalujte neověřené aplikace a neposílejte SMS na krátká čísla na žádost zákazníka.

Nedoporučujeme vám také uvádět údaje o bankovní kartě na podezřelých webových stránkách a v mobilních aplikacích, pokud o to zákazník požádá.

Pečlivě prostudujte profil zákazníka

  • Podívejte se, kdy se zákazník přihlásil QJob.hu: čím déle je ve službě, tím spolehlivější.
  • Přečtěte si recenze ostatních odborníků. Možná, že pravidelně vytváří úlohy s žádostí o vykoupení zboží a vždy platí. Pokud ne, podívejte se, jaké úlohy vytváří, zda se nezdá podezřelé.
  • Věnujte pozornost hodnocení odborníků, kteří zanechali zpětnou vazbu.

Překupníci

Kromě běžných odborníků na "QJob" jsou překupníci. Berou úlohy, prodávají je levněji a berou si rozdíl.

Chcete-li rozpoznat překupníka, podívejte se na jeho specializaci a profil. Je nepravděpodobné, že křehká sekretářka bude vrtat stěny. Často se překupníci nestydí a píší rovnou: "Naši chlapci udělají všechno dobré!"

Stručně pro ty, kteří jsou líní číst všechno:

  • Nechte úlohy s podmínkou platby přes bezpečnou transakce.
  • Buďte opatrní při plnění požadavku zákazníka zaplatit něco na váš účet.
  • Neinstalujte podezřelé aplikace nebo programy do zařízení na žádost zákazníka.
  • Zkontrolujte recenze zákazníka.

Postupujte podle těchto jednoduchých pravidel a budete moci chránit sebe a své peníze před podvodníky
 

Qjob.cz Info